Λίβανος: Πώς η καθημερινότητα έγινε «ταινία τρόμου» – Απενεργοποίησαν τα συστήματα για να χτυπήσουν;


Νέο κύμα φονικών εκρήξεων με στόχο τη Χεζμπολάχ συγκλονίζει τον Λίβανο, με τους αυτόπτες μάρτυρες να περιγράφουν «σκηνές αποκάλυψης». Διπλωματικός μαραθώνιος για να αποτραπεί γενικευμένη σύρραξη, την ώρα που αναλυτές εκφράζουν φόβους οτι οι επιθέσεις που αποδίδονται στη Μοσάντ είναι το πρώτο βήμα μίας ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Βηρυτό

Χιλιάδες γουόκι-τόκι, ηλιακοί συλλέκτες και συσκευές αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων που χρησιμοποιούνται από μαχητές της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο τις τελευταίες δύο ημέρες, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των πενθούντων σε μια κηδεία. Το δεύτερο κύμα σφαγής σημειώθηκε μια μέρα αφότου χιλιάδες εκρήξεις σε βομβητές που χρησιμοποιούνταν από την οργάνωση, άφησαν πίσω σχεδόν 3.000 τραυματίες και δώδεκα νεκρούς, ανάμεσά τους αμάχους και παιδιά.

Πηγές ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι τα ραδιόφωνα χειρός αγοράστηκαν από τη Χεζμπολάχ πριν από πέντε μήνες, περίπου την ίδια περίοδο με τους παραβιασμένους τηλεειδοποιητές. Τα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν επίσης ότι τα οικιακά ηλιακά συστήματα ενέργειας ανατινάχθηκαν σε αρκετές περιοχές της Βηρυτού.

Ο πανικός που ακολούθησε έκανε τους τρομαγμένους κατοίκους να πετάξουν τις μπαταρίες από τα walkie-talkies τους και πολλές συσκευές τους στο δρόμο φοβούμενοι νέες εκρήξεις. Αλλά πώς ζεις αν δεν ξέρεις από πού μπορεί να προέλθουν οι επόμενες εκρήξεις, γράφει η Daily Mail. O Λιβανέζος δημοσιογράφος Χασάν Χαρφούς περιγράφει πώς η καθημερινή ζωή έχει μετατραπεί σε ταινία τρόμου.

«Οι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ συμπεριφέρθηκαν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, αλλά όλοι μας το νιώσαμε, το ακούσαμε. Γνωρίζαμε ότι μια άλλη επίθεση ήταν σε εξέλιξη, αν και μόλις αργότερα ανακαλύψαμε ότι αυτή τη φορά εκρήγνυνται walkie-talkie. Ως δημοσιογράφος με έδρα τον Λίβανο, έχω καλύψει πολλές συγκρούσεις και έχω δει πάρα πολλά πτώματα. Αλλά τίποτα δεν με είχε προετοιμάσει για τον φόβο και τη σφαγή που προκάλεσαν τα γεγονότα των δύο τελευταίων ημερών.

Η Βηρυτός έχει διολισθήσει στον πανικό. Οι ομάδες WhatsApp βουίζουν ασταμάτητα. Κυκλοφορούν φήμες ότι τα ηλιακά πάνελ μπορεί να εκραγούν, οι μπαταρίες, τα ψυγεία – οτιδήποτε. Υπάρχουν ψευδείς ειδήσεις που λένε ότι τηλέφωνα έχουν εκραγεί. Ξέρω ότι είναι ηλίθιο, αλλά είπα ακόμη και στους γονείς μου να πάρουν έναν πυροσβεστήρα, για να μην σκάσει κάτι στο σπίτι»

Όλοι είμαστε πραγματικά φοβισμένοι. δεν υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος. Όλοι γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν αυτές οι εκρήξεις. Σε ένα νοσοκομείο της Βηρυτού, είδα έναν άνδρα του οποίου η σάρκα του είχε ξεριζωθεί από το πρόσωπό του, τα οστά του ήταν φρικιαστικά ορατά. Είχε ακόμα τις αισθήσεις του. Οι γιατροί μου είπαν ότι τα πρόσωπα και τα χέρια ήταν οι χειρότερες περιοχές τραυματισμού»

Αμέτρητοι έχουν χάσει την όρασή τους καθώς οι άνθρωποι κρατούσαν ψηλά τους βομβητές για να διαβάσουν μηνύματα όταν εξερράγησαν. Ήμουν σε ένα καφέ το απόγευμα της Τρίτης , στα βορειοδυτικά της Βηρυτού όταν συνειδητοποίησα για πρώτη φορά ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Άκουσα τρία χτυπήματα, το ένα μετά το άλλο. Τότε το τηλέφωνό μου άρχισε να τρελαίνεται. Ο κόσμος μου έστελνε μηνύματα για να ρωτήσει τι είχε συμβεί, τηλεφωνούσαν ανήσυχοι φίλοι και συγγενείς. Ο αδερφός μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι είχε ακούσει πολλές εκρήξεις και ότι το Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου ήταν κατακλυσμένο.

«Άνθρωποι χωρίς μάτια, τρύπες στην πλάτη και τα χέρια γεμάτα αίματα»

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες είχαν παραπεμφθεί από άλλα νοσοκομεία λόγω της έκτασης των τραυμάτων τους. Έξω, μέλη της οικογένειας, στα οποία απαγορεύτηκε η είσοδος λόγω ασφάλειας, έκλαιγαν και ήταν σοκαρισμένα. Είδα δεκάδες ανθρώπους να μπαίνουν στο νοσοκομείο με κομμένα άκρα.

Είδα ανθρώπους των οποίων τα μάτια είχαν βγει από τις κόγχες τους. Η σκηνή ήταν αποκαλυπτική. Η National, μια κορυφαία εφημερίδα εδώ, μίλησε σε μια γυναίκα που λεγόταν Αμάλ, η οποία περίμενε νέα για τον αδερφό και τα ξαδέρφια της – είχαν παραπεμφθεί από το νοσοκομείο Bahman επίσης στη Βηρυτό. Αυτό που είδε θύμιζε ταινία τρόμου, είπε. Υπήρχε αίμα παντού, άνθρωποι χωρίς μάτια, τρύπες στην πλάτη τους και τα χέρια τους γεμάτα αίματα».

(…) Όταν έφτασα στη δική μου γειτονιά βρήκα ανθρώπους να ουρλιάζουν, να φωνάζουν. Κάποιοι ηλικιωμένοι με άρπαξαν και μου είπαν να πάω σπίτι και να κλείσω όλους τους δρομολογητές WIFI και οτιδήποτε συνδεόταν στην πρίζα που μπορούσε να πυροδοτηθεί από απόσταση. Οι άνθρωποι συνήθιζαν να πιστεύουν ότι αν ήταν συνδεδεμένοι με τη Χεζμπολάχ αλλά όχι μαχητές, ήταν ουσιαστικά ασφαλείς. Αλλά αυτό αλλάζει τα πάντα. Οι επιθέσεις συνέβησαν σε περιοχές όπου νομίζατε ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να συμβούν – για παράδειγμα χριστιανικές περιοχές. Αλλά η Χεζμπολάχ είναι παντού στον Λίβανο και δεν μπορείς να ξέρεις ποιος είναι ποιος.

Οι επιθέσεις έγιναν επίσης ένα καθημερινό απόγευμα. Ανάμεσα στα θύματα ήταν ένας άνδρας σε ένα παγωτατζίδικο όπου τα παιδιά είδαν ότι συμβαίνει. κάποιος ήταν σε ένα παντοπωλείο όταν η τσάντα του εξερράγη προκαλώντας ζημιά στα εσωτερικά του όργανα. Υπήρχαν βομβητές σε σπίτια όπου τα θραύσματα τραυμάτισαν τα παιδιά μετά την έκρηξη τους.

Υπάρχει μια μικρή ασημένια γραμμή, ίσως. Οι επιθέσεις έφεραν μια αίσθηση συνοχής σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνθρωποι από σουνιτικές και χριστιανικές γειτονιές κάνουν ουρές για να δώσουν αίμα. Ακόμη και εκείνοι που μισούν τη Χεζμπολάχ έχουν καταδικάσει αυτήν την επίθεση. Αλλά ως Λιβανέζος, οι δύο τελευταίες ημέρες με έχουν στεναχωρήσει βαθιά. Υπάρχει μια αίσθηση φόβου που δεν έχω νιώσει ποτέ πριν. Και αν συνεχιστούν αυτές οι επιθέσεις, αυτός ο φόβος θα αυξηθεί»

Οι νέες εκρήξεις και το μήνυμα Νασράλα

Μια νέα σειρά ασυνήθιστων εκρήξεων με στόχο τη Χεζμπολάχ -αυτή τη φορά σε walkie talkie συγκλόνισε χθες το Λίβανο, καθώς διεθνείς παρατηρητές προειδοποίησαν ότι η ταυτόχρονη έκρηξη χιλιάδων συσκευών επικοινωνίας με παγιδευμένες εκρήξεις μπορεί να αποτελεί έγκλημα πολέμου. Οι στοχευμένες εκρήξεις των walkie-talkies σημειώθηκαν μία ημέρα αφότου περισσότεροι από 2.800 τραυματίστηκαν και 12 σκοτώθηκαν από έκρηξη βομβητών σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν την Τετάρτη στα προάστια της Βηρυτού και στην κοιλάδα Μπεκάα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει τις εκρήξεις, αλλά πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ ήταν υπεύθυνη. Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είπε ότι το επεισόδιο ήταν η μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στην ιστορία της ομάδας.

Οι επιχειρήσεις έγιναν παράλληλα με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα που διαρκεί 11 μήνες και ενίσχυσαν τους φόβους για κλιμάκωση στα σύνορά με το Λίβανο και τον κίνδυνο ενός πλήρους περιφερειακού πολέμου.

Ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος δεν έχει τραυματιστεί εξαιτίας των εκρήξεων, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην παράταξή του, αναμένεται να εκφραστεί σήμερα στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για τις εκρήξεις που η Χεζμπολάχ αποδίδει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και ήταν μοιραίες για πολλά στελέχη της.

«Νέα εποχή πολέμου»

Το Ισραήλ είπε ότι αρχίζει μια «νέα εποχή» πολέμου, αναγνωρίζοντας σιωπηρά το ρόλο του στις δίδυμες επιθέσεις που στόχευαν τη Χεζμπολάχ και έχουν ωθήσει τη Μέση Ανατολή πίσω στο χείλος μιας ευρύτερης σύγκρουσης. «Εγκαινιάζουμε μια νέα φάση στον πόλεμο. Απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή από εμάς», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ σε δηλώσεις του σε βάση της πολεμικής αεροπορίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Aιμάν Σαφάντι, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ωθεί τη Μέση Ανατολή στο χείλος ενός περιφερειακού πολέμου ενορχηστρώνοντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε πολλά μέτωπα.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στις εκρήξεις, δήλωσαν ότι επιδιώκουν εντατική διπλωματία για να αποτρέψουν μια κλιμάκωση της σύγκρουσης. Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το Ισραήλ είπε στην Ουάσινγκτον την Τρίτη ότι επρόκειτο να κάνει κάτι στον Λίβανο. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν έδωσε λεπτομέρειες και η ίδια η επιχείρηση ήταν μια έκπληξη για την Ουάσιγκτον, είπε ο αξιωματούχος.

Τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις της Τετάρτης στον Λίβανο έλαβε χώρα κοντά σε κηδεία που διοργάνωσε η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ για όσους σκοτώθηκαν την προηγούμενη μέρα. Δημοσιογράφος του Reuters στα νότια προάστια της Βηρυτού είπε ότι είδε μέλη της Χεζμπολάχ να βγάζουν μανιωδώς τις μπαταρίες από τα γουόκι-τάκι που δεν είχαν εκραγεί, πετώντας τα εξαρτήματα σε μεταλλικά βαρέλια.

Τα μέλη της Χεζμπολάχ είχαν στραφεί μαζικά σε βομβητές και άλλες συσκευές επικοινωνίας χαμηλής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων από το Ισραήλ. Οι εικόνες των εκρηκτικών έδειχναν ετικέτες με “ICOM” και «made in Japan». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η ICOM, η οποία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, είναι μια εταιρεία ραδιοεπικοινωνιών και τηλεφωνίας με έδρα την Ιαπωνία.

Η εταιρεία είπε ότι η παραγωγή του μοντέλου IC-V82, το οποίο φαινόταν στις εικόνες, καταργήθηκε σταδιακά το 2014. Τα walkie talkie αγοράστηκαν από τη Χεζμπολάχ πριν από πέντε μήνες, περίπου την ίδια περίοδο με τους βομβητές, είπε μια πηγή ασφαλείας. Στις εκρήξεις της Τρίτης, πηγές ανέφεραν ότι ισραηλινοί κατάσκοποι πυροδότησαν εξ αποστάσεως εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει με παραγγελία 5.000 τηλεειδοποιητών της Χεζμπολάχ προτού εισέλθουν στη χώρα.

Συνεδριάζει αύριο το ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την Παρασκευή για τις εκρήξεις τηλεειδοποίησης μετά από αίτημα αραβικών κρατών. Ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στον Λίβανο τραυματίστηκε επιφανειακά στις εκρήξεις της Τρίτης, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. Ωστόσο, οι New York Times την Τετάρτη ανέφεραν ότι έχασε το ένα μάτι και το άλλο τραυματίστηκε σοβαρά όταν εξερράγη ένας τηλεειδοποιητής που μετέφερε, επικαλούμενοι δύο μέλη της Φρουράς της Επανάστασης του Ιράν.

Ο απεσταλμένος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε επιστολή του την Τετάρτη ότι «επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων του βάσει του διεθνούς δικαίου να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα για την απάντηση» στην επίθεση. Η Χεζμπολάχ, η οποία έχει δεσμευθεί να αντεπιτεθεί κατά του Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι επιτέθηκε με ρουκέτες σε θέσεις του ισραηλινού πυροβολικού, το πρώτο χτύπημα στον «εχθρό» μετά τις εκρήξεις. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

H Χεζμπολάχ θέλει να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», δήλωσε ο Mοχάμαντ Χαγκ Άλι, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στο Carnegie Middle East Center στη Βηρυτό. «Αλλά δεδομένης της κλίμακας… θα υπάρξει πίεση για μια ισχυρότερη απάντηση».

Οι δύο πλευρές μάχονται πέρα ​​από τα σύνορα του Λιβάνου από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου 2023, τροφοδοτώντας φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν. Ο προηγούμενος υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός θανάτων στον Λίβανο ήταν 11 που έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινούς βομβαρδισμούς τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με επίσημες καταμετρήσεις.

Ο Γκάλαντ είπε ότι το Ισραήλ, το οποίο έχει ορκιστεί να επιστρέψει τους κατοίκους στα σπίτια τους στο βορρά, μεταφέρει στρατεύματα και πόρους στη συνοριακή περιοχή του Λιβάνου. Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι αυτό περιλάμβανε την 98η Μεραρχία του στρατού, η οποία διαθέτει σχηματισμούς καταδρομέων και αλεξιπτωτιστών, που κινούνται από τη Γάζα προς τα βόρεια. «Το «κέντρο βάρους» κινείται βόρεια, που σημαίνει ότι διαθέτουμε δυνάμεις, πόρους και ενέργεια για τη βόρεια αρένα», είπε ο Γκάλαντ σε δηλώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Ένας πλήρης πόλεμος με το Ισραήλ θα μπορούσε να καταστρέψει τον Λίβανο, ο οποίος περνάει από τη μια κρίση στην άλλη, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κατάρρευσης το 2019 και της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020. Οι αυξανόμενες εντάσεις μπορεί επίσης να περιπλέξουν τις μέχρι στιγμής ανεπιτυχείς προσπάθειες των μεσολαβητών της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, ενός συμμάχου της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των εκρήξεων στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός. Η Χεζμπολάχ, ο ισχυρότερος πληρεξούσιος του Ιράν στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη Χαμάς στη Γάζα και ότι το Ισραήλ θα πρέπει να περιμένει απάντηση για τη «σφαγή» των βομβητών.

Οι εκρήξεις ακολούθησαν μια σειρά από δολοφονίες διοικητών και ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς που αποδίδονται στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Απενεργοποίησαν τα συστήματα για να χτυπήσουν;

Η άνευ προηγουμένου επίθεση κινδυνεύει να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή που έχουν ήδη αυξηθεί λόγω του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε όλα τα μέρη να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ είπε ότι η «λογική» του να εκραγούν όλες οι συσκευές ήταν αυτή του «προληπτικού χτυπήματος πριν από μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Aμπντάλα μπου Χαμπίμπ είπε στο CNN ότι φοβάται ότι οι διαδοχικές επιθέσεις σηματοδοτούν μια κίνηση που προδιαθέτει για μία «εισαγωγή στον πόλεμο». «Είναι μια τρομακτική στιγμή και φοβόμαστε (να) έρθουμε στον πόλεμο, γιατί δεν θέλουμε πόλεμο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ειρήνης κατά μήκος της Σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Ο αναλυτής πληροφοριών και ασφάλειας του CNN, Μπομπ Μπάερ, προειδοποίησε επίσης ότι η διακοπή του δικτύου επικοινωνιών της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια επικείμενη στρατιωτική επίθεση στον Λίβανο. «Το γεγονός ότι το Ισραήλ μπήκε στο δίκτυο ανεφοδιασμού του είναι άνευ προηγουμένου», παρατήρησε ο Μπάερ, υπογραμμίζοντας τη διακοπή της χρήσης walkie-talkie από τη Χεζμπολάχ ως ιδιαίτερα επιζήμια, επειδή η ομάδα βασίζεται σε αυτά γιαι τις συντεταγμένες πυρός, για να μετακινεί πυρομαχικά και να επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ