Θα παραδοθεί άνευ όρων στους Ιταλούς η Commerzbank;


Το ενδιαφέρον της UniCredit για εξαγορά της γερμανικής τράπεζας έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με την κυβέρνηση Σολτς να δέχεται πυρά

Tην επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το εποπτικό συμβούλιο της Commerzbank, προκειμένου να καθορίσει τη στρατηγική από εδώ και στο εξής αναφορικά με την επιθυμία της UniCredit για μία συγχώνευση.

Η γερμανική τράπεζα είναι έτοιμη να βάλει την γενική οικονομική διευθύντρια Μπεττίνα Ορλόπ, υπεύθυνη των συνομιλιών με την UniCredit, ανέφεραν στο Reuters δύο άτομα με γνώση του θέματος.

Η UniCredit αγόρασε πρόσφατα μερίδιο 9% στην Commerzbank, εκφράζοντας ενδιαφέρον για συγχώνευση των δύο τραπεζών. Η συνάντηση την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Η κίνηση της UniCredit είναι η πιο φιλόδοξη απόπειρα μέχρι στιγμής για μια πανευρωπαϊκή συγχώνευση τραπεζών, αλλά αντιμετωπίζει σημαντικά πολιτικά εμπόδια στη Γερμανία ενόψει των εθνικών εκλογών, κυρίως από τα συνδικάτα που φοβούνται απώλεια θέσεων εργασίας.

Η Commerzbank εισέρχεται σε συζητήσεις για να εκπληρώσει το καθήκον της προς τους μετόχους, αν και η διοίκηση της τράπεζας παραμένει αντίθετη στην εξαγορά από την ιταλική τράπεζα, υποστήριξε ένα άτομο στο Reuters. Την Τρίτη το εποπτικό συμβούλιο και η διοίκηση της Commerzbank θα ξεκινήσουν διήμερες συναντήσεις κοντά στη Φρανκφούρτη για να συζητήσουν τη στρατηγική και την απάντηση του ομίλου στην UniCredit, ανέφεραν τα άτομα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank Μάνφρεντ Κνοφ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στα τέλη του 2025, λίγες ώρες πριν η UniCredit αποκαλύψει το μερίδιό της στη γερμανική τράπεζα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν ήταν ο καταλληλότερος για να ηγηθεί των συνομιλιών, καθώς έχει εμφανιστεί αντίθετος σε ενδεχόμενη εξαγορά. Η Commerzbank, με περισσότερους από 25.000 πελάτες, σχεδόν το ένα τρίτο των γερμανικών πληρωμών εξωτερικού εμπορίου και περισσότερους από 42.000 υπαλλήλους, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της γερμανικής οικονομίας.

Το ενδιαφέρον της UniCredit για εξαγορά της Commerzbank έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με την κυβέρνηση Σολτς να δέχεται πυρά, καθώς φαίνεται ότι πούλησε μέρος του μεριδίου της στην γερμανική τράπεζα, χωρίς να καταλάβει ότι η UniCredit αγόρασε το 9%.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ