Φως σε μυστήριο αιώνων για τον «χαμένο» ποιητή που θάφτηκε στην Παναγία των Παρισίων


Η οικογένεια ενός από τους σημαντικότερους ποιητές της Αναγέννησης είχε ζητήσει να ταφεί στο παρεκκλήσι Saint-Crepin της Notre Dame, αλλά όταν ο χώρος ανακαινίστηκε το 1758, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος των λειψάνων του

Ένα μυστήριο αιώνων γύρω από έναν ποιητή που θάφτηκε στην Παναγία των Παρισίων θα μπορούσε να είναι κοντά στην επίλυση χάρη στις αρχαιολογικές ανασκαφές στον παγκοσμίου φήμης καθεδρικό ναό, δήλωσαν ερευνητές, σε αυτό που μια γνωστή εφημερίδα χαρακτήρισε αινιγματική «ψυχρή υπόθεση».

Η ακριβής τοποθεσία του τάφου του Joachim de Bellay, ενός Γάλλου ποιητή της Αναγέννησης, έχει προβληματίσει τους ερευνητές εδώ και πολλά χρόνια.

Ο De Bellay, μέλος μιας λογοτεχνικής ομάδας γνωστής ως La Pleiade, πέθανε σε ηλικία 37 ετών το 1560. Σύμφωνα με το University of Pennsylvania Press, ήταν «ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της Αναγέννησης και παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της γαλλικής λογοτεχνικής παράδοσης».

Η οικογένεια του ζήτησε να ταφεί στο παρεκκλήσι Saint-Crepin της Notre Dame. Αλλά όταν ο χώρος ανακαινίστηκε το 1758, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος των λειψάνων του.

Η ακριβής τοποθεσία των λειψάνων του ήταν τυλιγμένη σε μυστήριο μέχρι το 2022, όταν οι αρχαιολόγοι, εξετάζοντας τον χώρο μετά την πυρκαγιά του 2019 που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Παναγίας των Παρισίων, βρήκαν δύο τάφους στον καθεδρικό ναό.

Οι επιστήμονες, που εργάζονται για το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογίας (INRAP), αναγνώρισαν γρήγορα έναν από αυτούς ως αυτόν του Antoine de La Porte, ενός κληρικού που πέθανε στις αρχές του 1700.

Αλλά δεν μπορούσαν αμέσως να καταλάβουν ποιος ήταν θαμμένος στον άλλον.

Χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης, οι ερευνητές άρχισαν να βρίσκουν ενδείξεις ως προς την πιθανή ταυτότητά του. Όλοι έδειχναν τον de Bellay.

Μια παραμόρφωση του λαγόνιου οστού του τους είπε ότι έκανε πολλή ιππασία και το INRAP σημείωσε ότι ο de Bellay ήταν «διακεκριμένος ιππέας» και φέρεται να ταξίδεψε έφιππος από το Παρίσι στη Ρώμη.

Επιπλέον, μια τομή που έγινε από ένα πριόνι στο κρανίο του πτώματος, καθώς και ένα σπασμένο στέρνο, υποδηλώνουν ότι το σώμα είχε υποβληθεί σε αυτοψία πριν ταριχευτεί – όπως και ο de Bellay.

Η τελευταία και πιο αποκαλυπτική ένδειξη ήταν τα ίχνη μιας σπάνιας ασθένειας, μιας φυματίωσης των οστών που οδήγησε σε χρόνια μηνιγγίτιδα, σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό του ποιητή.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde, περιγράφοντας το μυστήριο γύρω από το αγνοούμενο πτώμα ως «ψυχρή υπόθεση», ανέφερε ότι το τελευταίο εύρημα ήταν το «πιο θεαματικό αποτέλεσμα» των ανασκαφών στην Παναγία των Παρισίων που ξεκίνησαν μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019.

Ωστόσο παρά τα ευρήματα οι αρχαιολόγοι παραμένουν σκεπτικιστές.

Το 2022, αρκετοί τάφοι και μια μολύβδινη σαρκοφάγος που πιθανότατα χρονολογείται από τον 14ο αιώνα αποκαλύφθηκαν από αρχαιολόγους στην Παναγία των Παρισίων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ