Η πιο αληθινή εικόνα του τοκετού: Πώς πραγματικά μοιάζει η διαστολή 10 εκατοστών στον τράχηλο και τον κόλπο


Η πιο αληθινή εικόνα του τοκετού:  Είναι το θαύμα της ζωής και αναμφίβολα η ωραιότερη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας που λαχταρά να κρατήσει το μωρό της στην αγκαλιά της

Ο τοκετός, έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως η απόλυτη ολοκλήρωση μιας γυναίκας, με τις μανούλες να γνωρίζουν καλά πως στην καρδιά τους αυτή η στιγμή θα έχει για πάντα την πρώτη θέση.

Αυτά, φυσικά, επί του συναισθηματικού κομματιού, καθώς επί του πρακτικού, η διαδικασία του τοκετού αποτελεί πραγματικά μια διαδικασία επίπονη τόσο πριν και μετά τη γέννα όσο και κατά τη διάρκεια του ερχομού του βρέφους.

Ακόμα κι αν εν έτει 2023 υπάρχουν πρακτικές που ελαχιστοποιούν τον πόνο, η ταλαιπωρία του σώματος υφίσταται ακόμα και αν τη στιγμή εκείνη αδυνατούμε να την αισθανθούμε.

Η περίφημη «διαστολή των 10 εκατοστών» στον τράχηλο, είναι η συχνότερη αιτία που οδηγεί τις ετοιμόγεννες στη λήψη μέτρων προκειμένου να μην αισθάνονται τι συμβαίνει στο κορμί τους. Και μια φωτογραφία μας δείχνει τον πραγματικό λόγο που η διαστολή αυτή είναι πράγματι τρομακτική στα μάτια μας.

Όπως γνωρίζουμε, ο τράχηλος, το κατώτερο τμήμα της μήτρας είναι αυτό που «ανοίγει» τον δρόμο στον ερχομό του μωρού, καθώς όταν διαστέλλεται «μεταμορφώνεται» μαζί με τον κόλπο σε έναν μεγάλο σωλήνα από τη μήτρα μέχρι την άκρη του κόλπου.

Ιδανικά, η διαστολή αυτή θα πρέπει να αγγίξει τα 10 εκατοστά, προκειμένου να μπορεί ο γιατρός να μιλήσει για «εύκολη γέννα». Έχουμε, όμως, πραγματικά συνειδητοποιήσει τι σημαίνει τράχηλος και κόλπος να φτάνουν τα 10 εκατοστά;

Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Facebook από τη Steffanie Christi’an μας παρουσιάζει την ωμή αλήθεια, με το κοινό αμέσως να κάνει το συγκεκριμένο υλικό viral.

Και οι λόγοι είναι προφανείς.

Όπως μπορεί να δει κανείς, τράχηλος και κόλπος καταλήγουν να έχουν το ίδιο μέγεθος με το κεφάλι ενός μωρού, προκειμένου η μανούλα να καταφέρει να φέρει στον κόσμο το παιδί της…

Πόσες το είχαμε συνειδητοποιήσει αυτό;

Διαστολή του τραχήλου – τι χρειάζεται να γνωρίζει μια γυναίκα

Τι συμβαίνει στον τράχηλο της μήτρας κατά τον τοκετό; Τι σημαίνει διαστολή; Τι σημαίνει εξάλειψη; Πότε γεννιέται το μωρό; Έννοιες που οι περισσότερες μαμάδες θα έχουν ακούσει προς το τέλος της εγκυμοσύνης τους και ερωτήσεις που μπορεί να τις απασχολούν.

Ο τράχηλος είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας. Βρίσκεται μεταξύ της μήτρας και του κόλπου και έχει έναν εξαιρετικό ρόλο κατά τον τοκετό, καθώς είναι το τμήμα της μήτρας που θα «ανοίξει» (διασταλεί) για να γεννηθεί το μωρό. Κατά την εγκυμοσύνη, ο τράχηλος παραμένει κλειστός και επικαλύπτεται από μια βλέννη που προστατεύει το έμβρυο από το εξωτερικό περιβάλλον και κυρίως από τα παθογόνα μικρόβια.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο τράχηλος αρχίζει και ωριμάζει και προετοιμάζεται για τον τοκετό. Αυξάνεται η αιμάτωση και επιδρούν πάνω του ορμόνες. Για να γεννηθεί το μωρό ο τράχηλος θα πρέπει να «κοντύνει» και να «ανοίξει», τα οποία αναφέρονται ως εξάλειψη και διαστολή αντίστοιχα. Οι μικρές σε ένταση και διάρκεια συστολές της μήτρας προς το τέλος της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλουν σε αυτή την ωρίμανση του τραχήλου, αλλά όχι πάντα. Για αυτό το λόγο, κάποιες γυναίκες που μπορεί να ελέγξουν τον τράχηλό τους πριν από τον τοκετό μπορεί να διαπιστώσουν πως υπάρχει κάποια εξάλειψη ή διαστολή.

Η διαστολή σε εκατοστά

Κατά τη διάρκεια μιας κολπικής εξέτασης η μαία ή ο γιατρός προσπαθούν να καταλάβουν πόσο έχει εξελιχθεί ο τοκετός, με βάση το άνοιγμα του τραχήλου. Εάν ένα δάχτυλο χωράει στο άνοιγμα του τραχήλου, τότε αυτό θεωρείται ένα εκατοστό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν χάρακα, και να μετρήσετε το άνοιγμα του δείκτη και του μέσου δακτύλου σας για να αντιληφθείτε πως η μαία και ο γιατρός μετρούν τη διαστολή του τραχήλου. Τα 10 εκατοστά θεωρούνται τελεία διαστολή. Δηλαδή το τελευταίο στάδιο των αλλαγών που συμβαίνουν στον τράχηλο για να γεννηθεί το μωρό.

Η διαστολή, από μόνη της, δεν σημαίνει πως ο τοκετός έχει ξεκινήσει, ούτε μπορεί να προβλέψει πότε θα ξεκινήσει ο τοκετός. Μια γυναίκα που μπορεί να έχει διαστολή τριών εκατοστών πριν ξεκινήσει ο τοκετός δεν σημαίνει πως αυτός θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη μέρα ή ακόμα και εβδομάδα. Αντίστοιχα, μια γυναίκα μπορεί να έχει έναν πολύ σκληρό και κλειστό τράχηλο και ο τοκετός να ξεκινήσει μέσα στην ίδια μέρα. Ο κάθε τοκετός είναι ξεχωριστός και ότι συμβαίνει σε μία γυναίκα δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα συμβεί και σε μία άλλη, ή ότι συμβαίνει σε έναν τοκετό μιας γυναίκας, δεν σημαίνει πως θα συμβεί και σε κάθε επόμενο τοκετό της.

Η κολπική εξέταση για την αξιολόγηση του τραχήλου δεν είναι αναγκαία. Ωστόσο, πολλές γυναίκες ή επαγγελματίες υγείας νιώθουν περισσότερο έλεγχο και μεγαλύτερη σιγουριά για την πρόοδο του τοκετού. Οι επαγγελματίες υγείας έχουν και άλλους τρόπους, αναλόγως και την εμπειρία τους, για να καταλάβουν πότε και πως προχωράει ο τοκετός.

Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες στα πρώτα στάδια του τοκετού είναι πιο ομιλητικές και ήρεμες καθώς οι συστολές είναι ακόμα ήπιες και μικρές σε διάρκεια. Καθώς ο τράχηλος φτάνει στην τελεία διαστολή οι συστολές της μήτρας είναι πιο έντονες, πιο συχνές και μεγαλύτερες σε διάρκεια. Όταν ο τράχηλος θα φτάσει να είναι σε τέλεια διαστολή, η διάρκεια των συστολών της μήτρας είναι περίπου 90 δευτερόλεπτα και η ένταση μέγιστη. Η γυναίκα θα είναι περισσότερο ανήσυχη. Αυτές οι συστολές είναι απαιτητικές και χρειάζονται την συγκέντρωση της γυναίκας, επομένως οι αναπνοές της θα είναι πιο βαθιές και αργές για να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε μία από αυτές.

Μετά από το πέρας της κάθε συστολής σε αυτό το στάδιο είναι πολύ σύνηθες η γυναίκα να ξεκουράζεται και να είναι σε μια κατάσταση «ύπνωσης» μέχρι την επόμενη συστολή. Ταυτόχρονα υπάρχει περίπτωση, καθώς πλέον η διαστολή θα έχει περάσει τα 6-7 εκατοστά να υπάρχει διαρροή αμνιακού υγρού και μικρή ποσότητα αίματος που προέρχεται από την διαστολή του τραχήλου. Η αύξηση της πίεσης μέσα στην πύελο είναι αποτέλεσμα της καθόδου της κεφαλής του εμβρύου. Καθώς προχωράει η κάθοδος του εμβρύου αυξάνεται η αίσθηση της πίεσης αυτής.

Πόσο γρήγορα γίνεται η διαστολή;

Παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν την καμπύλη του Friedman για την αξιολόγηση του τραχήλου (1εκ/ώρα) στην πραγματικότητα ο ενεργός τοκετός μπορεί να ξεκινήσει μετά τα 5-6 εκ. Αυτό σημαίνει πως μέχρι τα 5-6 εκ. ο τράχηλος μπορεί να διαστέλλεται με πιο αργούς ρυθμούς. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2012 και μελέτησε 50.000 τοκετούς, έδειξαν πως η διαστολή φαίνεται να προχωράει πιο γρήγορα μετά τα 6-7 εκ.

Πως επηρεάζεται η διαστολή;

Η διαστολή του τραχήλου εξαρτάται άμεσα από την ορμόνη που ονομάζεται ωκυτοκίνη, η οποία είναι υπεύθυνη και για τις αποτελεσματικές συστολές της μήτρας. Κατά τη διάρκεια του σταδίου της διαστολής η γυναίκα πρέπει να είναι ήρεμη, έτσι ώστε να παράγει όσο το δυνατόν περισσότερη ωκυτοκίνη. Μια γυναίκα που είναι εκτεθειμένη σε στρεσογόνους παράγοντες, όπως είναι τα «δυνατά φώτα», ο θόρυβος και η παραβίαση της ιδιωτικότητας, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει μειωμένα επίπεδα ωκυτοκίνης και μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης, η οποία μπλοκάρει ακόμα περισσότερο την ωκυτοκίνη.

Η αδρεναλίνη, παράγεται όταν ο οργανισμός μας βιώνει στρες και όταν απειλείται. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, στα θηλαστικά η αδρεναλίνη εμποδίζει την παραγωγή της ωκυτοκίνης όταν υπάρχει κάποιος στρεσογόνος παράγοντας ή κάποια απειλή, έτσι ώστε να σταματήσει για λίγο ο τοκετός και να αναζητήσουν κάποιο ασφαλές σημείο. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τον ανθρώπινο οργανισμό, ο οποίος όπως και τα υπόλοιπα θηλαστικά δεν μπορεί να διακρίνει τον πραγματικό από τον «φανταστικό» κίνδυνο. Καθώς, λοιπόν ο οργανισμός παράγει όλο και περισσότερο αδρεναλίνη, η παραγωγή της ωκυτοκίνης μειώνεται και επομένως, οι συστολές της μήτρας είτε αραιώνουν ή σταματούν.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ