Αρκάς: Η τοξική αρρενωπότητα και η γκέι ταυτότητα στις παιδικές συζητήσεις


Ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς συνεχίζει να καταπιάνεται με κοινωνικά ζητήματα μέσα από τα έξυπνα και χιουμοριστικά του σκίτσα. Στο σημερινό του σκίτσο ασχολείται με την τοξική αρρενωπότητα και το τι σημαίνει να είσαι γκέι, μέσα από το πρίσμα της παιδικής αθωότητας και της παρανόησης.

Στο εν λόγω σκίτσο, δύο παιδιά συνομιλούν, και η κουβέντα αποτυπώνει την αμηχανία και τις κοινωνικές προσδοκίες γύρω από το φύλο και τη σεξουαλική ταυτότητα. Όταν το αγόρι πλησιάζει το κορίτσι για να της κάνει μία ερώτηση, εκείνη του απαντά πως δεν μιλάει με «τοξικά αρσενικά», εκτός και αν είναι γκέι. Το αγόρι, θέλοντας να συνεχίσει τη συζήτηση, δηλώνει πως είναι γκέι, χωρίς όμως να καταλαβαίνει τι σημαίνει, και αμέσως μετά τη ρωτάει: «Τι είναι γκέι;».

Αυτή η αθώα αλλά ταυτόχρονα στοχαστική αλληλεπίδραση υπογραμμίζει την έλλειψη κατανόησης από το αγόρι για τη λέξη «γκέι», επισημαίνοντας την τάση ορισμένων να χρησιμοποιούν κοινωνικούς όρους χωρίς να τους κατανοούν πλήρως. Το σκίτσο σχολιάζει με χιούμορ τις σύγχρονες κοινωνικές τάσεις σχετικά με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για το φύλο και τη σεξουαλική ταυτότητα.

Ο Αρκάς έχει διακριθεί για την ικανότητά του να συνδυάζει το χιούμορ με καυστικά κοινωνικά σχόλια. Μέσα από απλούς χαρακτήρες και λιτούς διαλόγους, καταφέρνει να θίγει σημαντικά ζητήματα, προσφέροντας στους αναγνώστες του και γέλιο αλλά και αφορμές για σκέψη.

Τα τελευταία χρόνια, ο Αρκάς έχει ασχοληθεί με διάφορα επίκαιρα θέματα, όπως η πανδημία του COVID-19, η πολιτική υποκρισία, και τώρα, η σύγχρονη συζήτηση γύρω από το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Το πιο πρόσφατο σκίτσο του δεν αποτελεί μόνο μια χιουμοριστική ματιά στην παιδική κατανόηση των συζητήσεων των ενηλίκων, αλλά αντικατοπτρίζει και ευρύτερες κοινωνικές συζητήσεις για την ταυτότητα και την επιρροή των ταμπελών.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ