Το φρούτο, το οποίο απαγορεύεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ λόγω της οσμής του, αποδεικνύεται δημοφιλές στην Κίνα
Πόσο είναι πολύ για μια δόση καφεΐνης;
Τιμές όπως 5 λίρες στο Λονδίνο ή 7 δολάρια στη Νέα Υόρκη για ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να είναι αδιανόητες για κάποιους, αλλά θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν πραγματικότητα χάρη σε μια «τέλεια καταιγίδα» οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στις κορυφαίες περιοχές παραγωγής καφέ στον κόσμο.
Σύμφωνα με το BBC, το κόστος των μη καβουρδισμένων κόκκων που διακινούνται στις παγκόσμιες αγορές βρίσκεται πλέον σε «ιστορικά υψηλό επίπεδο», λέει η αναλύτρια Judy Ganes.
Οι ειδικοί κατηγορούν ένα μείγμα προβληματικών καλλιεργειών, τις δυνάμεις της αγοράς, τα εξαντλημένα αποθέματα, και τον πιο μυρωδάτο καρπό του κόσμου.
Πώς φτάσαμε εδώ, λοιπόν, και πόσο ακριβώς θα επηρεάσει τον πρωινό σας καφέ;
Το 2021, ένας φρικτός παγετός αφάνισε τις καλλιέργειες καφέ στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό κόκκων Arabica στον κόσμο, αυτούς που χρησιμοποιούνται συνήθως στον καφέ που φτιάχνουν οι barista.
Αυτή η έλλειψη κόκκων σήμαινε ότι οι αγοραστές στράφηκαν σε χώρες όπως το Βιετνάμ, τον κύριο παραγωγό κόκκων ρομπούστα, που συνήθως χρησιμοποιούνται σε στιγμιαία μείγματα.
Αλλά οι αγρότες εκεί αντιμετώπισαν τη χειρότερη ξηρασία της περιοχής εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την ανάπτυξη των φυτών καφέ, σύμφωνα με τον Will Firth, σύμβουλο καφέ που εδρεύει στο Χο Τσι Μινχ, επηρεάζοντας με τη σειρά της τις αποδόσεις των κόκκων.
Και τότε οι Βιετναμέζοι αγρότες στράφηκαν σε ένα δύσοσμο, κίτρινο φρούτο, το ντούριαν.
Το φρούτο, το οποίο απαγορεύεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ λόγω της οσμής του, αποδεικνύεται δημοφιλές στην Κίνα.
Έτσι, οι Βιετναμέζοι αγρότες αντικαθιστούν τις καλλιέργειες καφέ με ντούριαν για να επωφεληθούν από αυτή την αναδυόμενη αγορά.
Το μερίδιο αγοράς ντούριαν του Βιετνάμ στην Κίνα σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ του 2023 και του 2024 και ορισμένοι εκτιμούν ότι η καλλιέργεια είναι πέντε φορές πιο προσοδοφόρα από τον καφέ.
«Υπάρχει ένα ιστορικό καλλιεργητών στο Βιετνάμ που αντιδρούν ασταθώς στις διακυμάνσεις των τιμών της αγοράς, υπερδεσμεύονται και στη συνέχεια κατακλύζουν την αγορά με ποσότητες της νέας τους καλλιέργειας», λέει ο κ. Firth.
Καθώς «πλημμύρισαν» την Κίνα με ντούριαν, οι εξαγωγές καφέ ρομπούστα μειώθηκαν κατά 50% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο Ιούνιο και τα αποθέματα ήταν πλέον «σχεδόν εξαντλημένα», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ.
Οι εξαγωγείς στην Κολομβία, την Αιθιοπία, το Περού και την Ουγκάντα αύξησαν τις εξαγωγές τους, αλλά δεν παρήγαγαν αρκετά για να διευκολύνουν τη στενότητα της αγοράς.
«Ακριβώς [τη] στιγμή που τα πράγματα άρχισαν να αναθερμαίνονται για τη ζήτηση του ρομπούστα, είναι ακριβώς τη στιγμή που ο κόσμος προσπαθούσε να βρει περισσότερη προσφορά», εξηγεί η κ. Ganes.
Αυτό σημαίνει ότι οι κόκκοι ρομπούστα και αράμπικα διαπραγματεύονται τώρα σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ στις αγορές εμπορευμάτων.
Μια καταιγίδα που ετοιμάζεται στην αγορά
Η μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομίας του καφέ επηρεάζει στην πραγματικότητα την τιμή του καφέ σας; Η σύντομη απάντηση: ενδεχομένως.
Ο έμπορος χονδρικής πώλησης Paul Armstrong πιστεύει ότι οι καταναλωτές καφέ μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουν την «τρελή» προοπτική να πληρώνουν πάνω από 5 λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο για την καφεΐνη τους.
«Είναι μια τέλεια καταιγίδα αυτή τη στιγμή».
Ο κ. Armstrong, ο οποίος διευθύνει το Carrara Coffee Roasters με έδρα τα East Midlands, εισάγει κόκκους από τη Νότια Αμερική και την Ασία, οι οποίοι στη συνέχεια καβουρδίζονται και αποστέλλονται σε καφετέριες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Λέει στο BBC ότι πρόσφατα αύξησε τις τιμές του, ελπίζοντας ότι αυτό θα εξηγούσε τις υψηλότερες ζητούμενες τιμές, αλλά λέει ότι το κόστος έχει «μόνο ενταθεί» από τότε.
Προσθέτει ότι με ορισμένες από τις συμβάσεις του να λήγουν τους επόμενους μήνες, οι καφετέριες που εξυπηρετεί θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουν αν θα μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους.
Ωστόσο, ο κ. Firth λέει ότι ορισμένα τμήματα του κλάδου θα είναι περισσότερο εκτεθειμένα από άλλα.
«Είναι πραγματικά ο εμπορικός ποσοτικός καφές που θα υποστεί τη μεγαλύτερη αναστάτωση. Ο στιγμιαίος καφές, ο καφές των σούπερ μάρκετ, τα πράγματα στο βενζινάδικο, όλα αυτά θα αυξηθούν».
Στελέχη του κλάδου προειδοποιούν ότι μια υψηλή τιμή αγοράς για τον καφέ μπορεί να μη μεταφράζεται απαραίτητα σε υψηλότερες τιμές λιανικής πώλησης.
Ο Felipe Barretto Croce, διευθύνων σύμβουλος της FAFCoffees στη Βραζιλία, συμφωνεί ότι οι καταναλωτές «αισθάνονται την πίεση» καθώς οι τιμές του καταναλωτή έχουν αυξηθεί.
Υποστηρίζει όμως ότι αυτό «οφείλεται κυρίως στο πληθωριστικό κόστος γενικά», όπως τα ενοίκια και τα εργατικά, και όχι στο κόστος των κόκκων. Η εταιρεία συμβούλων Allegra Strategies εκτιμά ότι οι κόκκοι συνεισφέρουν λιγότερο από το 10% της τιμής ενός φλιτζανιού καφέ.
«Ο καφές εξακολουθεί να είναι πολύ φθηνός, ως αγαθό πολυτελείας, αν τον φτιάχνεις στο σπίτι».
Λέει επίσης ότι η αύξηση του κόστους των κόκκων χαμηλότερης ποιότητας σημαίνει ότι ο υψηλής ποιότητας καφές μπορεί πλέον να θεωρείται καλύτερης αξίας.
«Αν πάτε σε μια εξειδικευμένη καφετέρια στο Λονδίνο και πάρετε έναν καφέ, σε σχέση με έναν καφέ στην Costa Coffee, η διαφορά [στην τιμή] μεταξύ αυτού του φλιτζανιού και του εξειδικευμένου καφέ είναι πολύ μικρότερη από ό,τι ήταν παλαιότερα».
Αλλά υπάρχει ελπίδα για ανακούφιση των τιμών στον ορίζοντα.
Η απώλεια μελλοντικού εδάφους
Η επερχόμενη ανοιξιάτικη σοδειά στη Βραζιλία, η οποία παράγει το ένα τρίτο του παγκόσμιου καφέ, είναι πλέον «κρίσιμη», σύμφωνα με τον κ. Croce.
«Αυτό που όλοι κοιτάζουν είναι πότε θα επιστρέψουν οι βροχές», λέει.
«Αν επιστρέψουν νωρίς, τα φυτά θα πρέπει να είναι αρκετά υγιή και η ανθοφορία θα πρέπει να είναι καλή».
Αλλά αν οι βροχές έρθουν μόλις τον Οκτώβριο, προσθέτει, οι προβλέψεις για την απόδοση της σοδειάς του επόμενου έτους θα πέσουν και το άγχος της αγοράς θα συνεχιστεί.
Μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή θέτει σοβαρές προκλήσεις για την παγκόσμια βιομηχανία καφέ.
Μια μελέτη του 2022 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ακόμη και αν μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η περιοχή που είναι πιο κατάλληλη για την καλλιέργεια καφέ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2050.
Ένα μέτρο για τη μελλοντική διασφάλιση του κλάδου που έχει την υποστήριξη του κ. Croce είναι ένα «πράσινο ασφάλιστρο», ένας μικρός φόρος που επιβάλλεται στον καφέ και δίνεται στους αγρότες για να επενδύσουν σε αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία και τη διατήρηση της βιωσιμότητας των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Έτσι, ενώ οι δύσοσμοι καρποί είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τις αυξήσεις των τιμών τώρα, η αλλαγή του κλίματος μπορεί τελικά να επιβαρύνει την οικονομική προσιτότητα του καφέ τα επόμενα χρόνια.