Η αρχαιότερη γέφυρα του κόσμου χρησιμοποιείται ακόμα από τα δισέγγονα του Πάρη και της Ωραίας Ελένης


Γη των θεών και των ηρώων. Τα ίχνη όσων περπάτησαν σε αυτή, όπως ο Αγαμέμνων, η Ωραία Ελένη, ο Πάρης και ο Αχιλλέας, παραμένουν εμφανή και ολοζώντανα στις μέρες μας, αφού τα έργα και οι πράξεις τους, μας… μιλάνε, 3.500 χρονιά μετά την εποχή τους.

Τα σπουδαία έργα των Μυκηναίων είναι εμφανή παντού στην Πελοπόννησο, με το πολύπλοκο και τόσο πρωτοποριακό δίκτυο των δρόμων τους, το ίδιο που χρησιμοποίησαν για την εκστρατεία στην Τροία, να στέκει ακόμα και να μας καλεί να το διανύσουμε κι εμείς, συλλογιζόμενοι το «κυκλώπιο» βάρος αυτής της κληρονομιάς.

Εδώ, στο χωριό Αρκαδικό, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Ναύπλιο, στέκει και λειτουργεί η αρχαιότερη γέφυρα του κόσμου, που χρονολογείται στο 1.300 προ Χριστού!

Δηλαδή ακριβώς εκείνη την εποχή, κατά την οποία οι Μυκηναίοι κατασκεύαζαν τα θαυμαστά έργα και ανάκτορά τους, αλλά και να προετοιμάσουν τις «υπερπόντιες», για την εποχή, κτήσεις τους, καθώς η συγκεκριμένη γέφυρα ήταν διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να τη διανύουν και ιππήλατα άρματα.

ancientKazarma_bridge.jpg
GEFYRA.jpg

Ακολούθησαν οι «σκοτεινοί αιώνες» του Ελληνισμού, ο πολιτισμός των Μυκηναίων αλλά και των Μινωιτών έπεσαν σε παρακμή, χωρίς ακόμα οι ιστορικοί να έχουν καταλήξει στο πώς ακριβώς έγινε αυτό, και τελικά ο μύθος έγινε ένα με την Ιστορία, μέχρι η αρχαιολογική σκαπάνη αποδείξει, ότι το δεύτερο μπορεί και να ταυτίζεται με το πρώτο…

Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινοί κάτοικοι αυτού του τόπου, αξιοποιούν ακόμα, εκτός από την αιώνια κληρονομιά, και τα έργα των προγόνων τους, μια συμβολική υπενθύμιση, ότι το κλασικό -και το προ-κλασικό ενίοτε- δεν ξεπερνιέται ποτέ.

Η γέφυρα του Αρκαδικού, όπου βρέθηκε το Newsbomb.gr, είναι κατασκευασμένη από γιγαντιαίους ογκόλιθους, χαρακτηριστικό των κυκλώπειων μυκηναϊκών κατασκευών. Έχει μήκος 22 μέτρα, πλάτος 5,6 μέτρα και ύψος 4 μέτρα. Σκοπός της ήταν να ενώνει τις Μυκήνες με την Τίρυνθα και την Επίδαυρο, ενώ εκτός από τη συγκεκριμένη, στην ευρύτερη περιοχή σώζονται άλλες τέσσερις παρόμοιες γέφυρες, οι οποίες, και πόσο δικαίως, έχουν κερδίσει μια θέση στο βιβλίο Γκίνες…

Δείτε το ρεπορτάζ:


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ