Στην ευρύτερη περιοχή του δάσους της Δαδιάς, μετά τον σπάνιο μαυρόγυπα και τον χρυσαετό, την Κυριακή 3/3 βρέθηκε νεκρός και ένας λύκος.
Οι επιστήμονες του Φορέα και του WWF εκτιμούν πως πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για θανάτους που προήλθαν από δηλητηριασμένα δολώματα, μία πρακτική που συνηθίζεται από κάποιους κτηνοτρόφους και κυνηγούς και η οποία έχει επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία της περιοχής, στην οποία βρίσκουν καταφύγιο πολλά προστατευόμενα είδη.
Οι ειδικές τοξικολογικές αναλύσεις θα δείξουν τα ακριβή αίτια και αυτών των θανάτων που, όπως όλα δείχνουν, προήλθαν, για πολλοστή φορά, από δηλητήρια, όπως είναι το κυάνιο ή άλλα απαγορευμένα φυτοφάρμακα, που έχουν ως στόχο την εξόντωση λύκων και αλεπούδων.
Ωστόσο, παράπλευρη και πάρα πολύ σημαντική απώλεια είναι τα σπάνια αρπακτικά, γνωστά ως «καθαριστές της φύσης», ο αριθμός των οποίων μειώνεται διαρκώς, παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων.
Πάντως, νούμερο ένα είδος που εξοντώνεται μέσω των παράλογων αυτών πρακτικών, είναι τα σκυλιά εργασίας, δηλαδή τσοπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα, τα οποία κυκλοφορούν σε δασικές και αγροτικές περιοχές, κυρίως στο δήμο Σουφλίου.
Μιλώντας στην εκπομπή του Δέλτα FM «Οι Απέναντι», η περιβαλλοντολόγος και χειρίστρια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου Κίκο, Έλα Κρετ, σημείωσε πως αν κάποιος πολίτης έχει κάποια πληροφορία για χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης, ή εντοπίσει κάποιο νεκρό ζώο, παρακαλείται να ενημερώνει άμεσα το δασαρχείο και το WWF, ώστε να μεταβεί αμέσως στο σημείο η ίδια με τον Κίκο και να καθαριστεί η περιοχή, τόσο από τις φόλες, όσο και από τα νεκρά ζώα, που μετατρέπονται αυτόματα σε δηλητηριασμένα δολώματα για τα σπάνια αρπακτικά.
Τόνισε ακόμη πως θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα προστασίας, να γίνονται περισσότερα έλεγχοι και να υπάρξουν κι άλλες ομάδες ανίχνευσης, με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.
πηγη alexpoli.gr