Ο στόχος, οι αναδοχοι και το επιτόκιο.
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο, με στόχο την άντληση 2 – 2,5 δισ. ευρώ.
Το ελληνικό δημόσιο θέλει να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο από μια διαδικασία που έχει να διεξαχθεί 9 χρόνια.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για διαμόρφωση του επιτοκίου στο 4,125%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ όπως έγινε γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση θα διαμορφωθεί κοντά ή και λίγο υψηλότερα από τα επίπεδα της έκδοσης του 5ετούς, στα 2-2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με την προσφορά.
Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες, λίγο μετά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για την εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης, το ράλι που κατέγραφαν τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα πάτησε φρένο, με τους επενδυτές να “ζυγίζουν” αυτή την κίνηση από το οικονομικό επιτελείο μία ακριβώς εβδομάδα πριν το Eurogroup.
Πάντως οι αποδόσεις στο πρώην 10ετές ομόλογο, λήξης 30 Ιανουαρίου 2028, αν και σήμερα συνεχίζουν να αυξάνονται ελαφρώς, κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006, στο 3,677%, ενώ σταθεροποιητικά κινείται το νέο 5ετές ομόλογο, με την απόδοσή του στο 2,823%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση για το νέο ελληνικό ομόλογο θα είναι αρκετά ικανοποιητική.