Ο Αρκάς «ξαναχτυπά» από την Κιβωτό του Νώε: Ένας γορίλας, μια γυναίκα και το σαρκαστικό χιούμορ που προκαλεί


Ο Αρκάς, με αφορμή την Κιβωτό του Νώε συνεχίζει να μας εκπλήσσει, προκαλώντας γέλιο και σκέψεις μέσα από την αντισυμβατική του ματιά σε γνωστές ιστορίες. Στο τελευταίο του σκίτσο, ένα ζευγάρι που παραβιάζει τα αναμενόμενα κοινωνικά πρότυπα χτυπάει την πόρτα της Κιβωτού και η απάντηση του Νώε αφήνει μια σπιρτόζικη αίσθηση χιούμορ και αμφισβήτησης.

Ο διάσημος σκιτσογράφος Αρκάς επιστρέφει για τέταρτη ημέρα με την χαρακτηριστική του «καλημέρα» από την Κιβωτό του Νώε, και αυτή τη φορά η δημιουργία του φέρνει ξανά στο προσκήνιο το γνωστό βιβλικό γεγονός, δίνοντάς του μια φρέσκια και ανατρεπτική πνοή.

Στο σκίτσο, ο Νώε βρίσκεται στην Κιβωτό του, με τις πόρτες κλειστές για να προστατευτεί από τον επερχόμενο κατακλυσμό. Ένας γορίλας εμφανίζεται ζητώντας καταφύγιο και παρακαλεί να του επιτραπεί η είσοδος για να γλιτώσει από την καταστροφή. Ο Νώε, όμως, του εξηγεί πως για να μπει μέσα, πρέπει να έχει μαζί του και το ταίρι του, ακολουθώντας τις «οδηγίες» που του είχαν δοθεί.

Εδώ, η ιστορία παίρνει μια αναπάντεχη τροπή: ο γορίλας, με απόλυτη φυσικότητα, δηλώνει πως έχει σύντροφο και σηκώνει μια γυναίκα στην αγκαλιά του. Η σκηνή γεμίζει με τον χαρακτηριστικό σαρκασμό του Αρκά, που με τον ευφυή του τρόπο αμφισβητεί τα στερεότυπα και θέτει ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις και τις κοινωνικές προσδοκίες.

Ο Αρκάς, μέσα από τη διαχρονική του τέχνη, μας προσκαλεί να δούμε πέρα από τα συνηθισμένα και να σκεφτούμε πόσο ευέλικτοι είμαστε στο να αποδεχθούμε το διαφορετικό, το αντισυμβατικό και το παράδοξο.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ