Σουλτανίνα, σταφίδα μοσχάτο, μαύρη κορινθιακή, Μάλαγα, Monukka ή Thompson; Η σταφίδα, αυτό το ζαρωμένο γλυκό τρόφιμο που απολαμβάνουμε στη διατροφή μας εδώ και αιώνες (υπολογίζεται πως οι Φοίνικες καλλιέργησαν σταφίδα μεταξύ 120-900 π.Χ.) διαθέτουν ισχυρή διατροφική αξία. Προτιμάμε τις βιολογικές και όσες αποξηραίνονται στον ήλιο, χωρίς χημική επεξεργασία.
Με 280 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και 58 θερμίδες ανά 10, οι σταφίδες, πλούσιες σε φυσικά σάκχαρα που την κάνουν γλυκιά και σε υδατάνθρακες, είναι ιδανικές για να δίνουν ενέργεια σε μικρή ποσότητα. Το γεγονός ότι είναι αποξηραμένο φρούτο, άρα γεμάτο φρουκτόζη και γλυκόζη, περιορίζει την ημερήσια πρόσληψή τους σε 1/4 φλιτζανιού την ημέρα.
Ακολουθούν μερικές πληροφορίες γύρω από τη διατροφική αξία της σταφίδας και τα οφέλη της για την υγεία μας:
Είναι άριστη πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών, το οποίο σημαίνει πως φτιάχνει τη σχέση σου με την τουαλέτα.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Από σελήνιο, βιταμίνη Β6, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, μέχρι θειαμίνη, ριβοφλαβίνη αλλά και ασβέστιο.
Είναι φάρμακο για τη διάρροια. Κι όμως, πέρα από τη δυσκοιλιότητα, η σταφίδα βοηθάει και στην αντιμετώπιση της διάρροιας, προστατεύοντας από την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο.
Έχει αντιοξειδωτική δράση. Πλούσια σε κατεχίνες, όπως και το πράσινο τσάι, η σταφίδα μειώνρι τον εκφυλισμό των κυττάρων από τη δράση των ελεύθερων ριζών.
Είναι «φάρμακο» για την αναιμία. Κι αυτό γιατί είναι καλή πηγή σιδήρου, αλλά και χαλκού, μέταλλο το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ρίχνει την «κακή» χοληστερόλη. Η αποτοξινωτική δράση της σταφίδας επεκτείνεται και στην αποβολή της χολής από τον οργανισμό, γεγονός που οδηγεί στη μείωση της χοληστερίνης, αλλά και των τοξινών που συσσωρεύονται στον πεπτικό σωλήνα.