Γερμανία: Νίκη για το AfD στη Θουριγγία – Πλήγμα για τον συνασπισμό του Σολτς με την άνοδο της ακροδεξιάς


Σε μια καθοριστική στιγμή για την πολιτική σκηνή της Γερμανίας, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέτυχε την πρώτη του νίκη σε πολιτειακές εκλογές στη Θουριγγία, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη εκλογική επιτυχία του κόμματος από την ίδρυσή του. Το αποτέλεσμα αυτό, μαζί με την ισχυρή επίδοση του AfD στη Σαξονία, υποδηλώνει μια βαθιά αλλαγή στο γερμανικό πολιτικό τοπίο, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη δυσαρέσκεια με την κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Η άνοδος του AfD υπογραμμίζει την αυξανόμενη πόλωση στη Γερμανία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο ενόψει των εθνικών εκλογών του 2025.

Γερμανία: Πρώτη νίκη της ακροδεξιάς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι πρόσφατες πολιτειακές εκλογές στη Θουριγγία και τη Σαξονία σημείωσαν μια ιστορική αλλαγή στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, καθώς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε με αποφασιστικό τρόπο στη Θουριγγία με περίπου 33% των ψήφων. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε πολιτειακές εκλογές στη Γερμανία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκαλώντας σοκ στην πολιτική σκηνή της χώρας.



Η νίκη αυτή αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP). Και τα τρία κόμματα υπέστησαν σημαντικές απώλειες στις εκλογές, γεγονός που ενισχύει τις εσωτερικές πιέσεις και τις διαφωνίες εντός του συνασπισμού​.

Η άνοδος του AfD, που υποστηρίζει σκληρές αντι-μεταναστευτικές πολιτικές και έχει συνδεθεί με ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις, προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς οι υπόλοιποι πολιτικοί σχηματισμοί αρνούνται να συνεργαστούν με το κόμμα αυτό, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητές του να σχηματίσει κυβέρνηση​.

Τα αποτελέσματα αυτά αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη πόλωση στην γερμανική κοινωνία και θέτουν σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον της πολιτικής σκηνής στη χώρα, ιδίως ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών του 2025​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ