Η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, και του Τούρκου ομολόγου του, Χακάν Φιντάν, στις Βρυξέλλες σηματοδότησε μια νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η συζήτηση περιελάμβανε κρίσιμα ζητήματα που έχουν προκαλέσει εντάσεις στο παρελθόν, όπως το Κυπριακό και οι εδαφικές διαφορές στο Αιγαίο. Παρά τις ιστορικές εντάσεις, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βούλησή τους για διάλογο και συνεργασία, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικές πρωτοβουλίες.
Η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στις 29 Αυγούστου 2024 στις Βρυξέλλες, αποτέλεσε μια κρίσιμη στιγμή στις προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Η συζήτηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύρια θέματα της συνάντησης ήταν οι εντάσεις που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια λόγω διαφορών στο Αιγαίο, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, και το Κυπριακό.
Η συνάντηση αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες πριν τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η προοπτική μιας τέτοιας συνάντησης, σε συνδυασμό με τη δέσμευση των δύο υπουργών για ενίσχυση της συνεργασίας και αποφυγή εντάσεων, δημιουργεί θετικές προοπτικές για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Παρά τις ιστορικές διαφορές, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την ανάγκη για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα συνοδεύεται από σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ. Από την πλευρά του, ο Φιντάν εξέφρασε την προθυμία της Τουρκίας να συνεχίσει τον διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, εστιάζοντας σε κοινά συμφέροντα και θετικά ζητήματα.
Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης που θα λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, μια θέση που υποστηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνολικά, η συνάντηση αυτή χαρακτηρίστηκε από έναν πιο θετικό τόνο σε σύγκριση με προηγούμενες επαφές, δημιουργώντας ελπίδες για σταδιακή βελτίωση των διμερών σχέσεων. Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να εργαστούν για τη σταθεροποίηση της περιοχής, με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.