Νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα – Η Ουάσινγκτον κάνει λόγο για επικίνδυνη «στροφή» της Τουρκίας– «Ξέχνα τα F-35, αν πάρεις τους ρωσικούς πυραύλους» διαμηνύει ο Τραμπ στον «σουλτάνο»
Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, με αφορμή την εμμονή της Άγκυρας να προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.
Ο προσωρινός υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πατ Σάναχαν, δήλωσε ότι εργάζεται για να πείσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τα σχέδια για να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, λέγοντας ότι θα έθεταν σε κίνδυνο τις προοπτικές να πουλήσει η Αμερική στη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ το αεροσκάφος F-35.
Ο Σάναχαν, συνομίλησε πέντε φορές από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακαρ, Ο ίδιος είπε ότι μερικές συναντήσεις τους αφορούσαν τη Συρία, αφού συζήτησαν το σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών. Πρόσθεσε, όμως, ότι το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 αποτελεί επίσης βασικό θέμα. «Η θέση μου είναι ότι οι S-400 και τα F-35 δεν είναι συμβατά συστήματα – που σημαίνει ότι δεν πάνε μαζί», δήλωσε ο Shanahan. «Θέλουμε να βρούμε μια λύση που να μετατρέψει το F-35 ένα κρίσιμο πλεονέκτημα στο στρατό, για έναν στρατηγικό εταίρο», όπως είναι η Τουρκία, τόνισε.
Ερωτηθείς πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ εάν η Τουρκία – όπως επανειλημμένα είπαν οι αξιωματούχοι της – προχωρήσει και αγοράσει το περίπλοκο σύστημα αεράμυνας της Ρωσίας, ο κ. Σάναχαν είπε: «Θα διασχίσουμε τη γέφυρα όταν θα φτάσουμε εκεί. Αλλά μιλήσαμε για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν το σύστημα αντιαμερικανικής άμυνας Patriot που κατασκευάζεται στην Αμερική.
Σύμφωνα με το Bloomberg, «η Τουρκία απέρριψε μια πρόταση των ΗΠΑ να παραδώσουν το σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot μέχρι τα τέλη του 2019, η οποία είχε ένα όρο να εγκαταλείψει η Άγκυρα τη συμφωνία με τη Ρωσία», όπως είπαν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Τουρκίας εξοικειωμένοι με τις συνομιλίες.
Η πρόταση δεν περιλάμβανε δάνειο, ούτε σύμφωνο ανταλλαγής τεχνολογιών, που ήταν η βασική τουρκική απαίτηση, ανέφεραν». Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο πρακτορείο ότι η Τουρκία φαινόταν να ψάχνει λόγους να απομακρυνθεί από τη συμφωνία (για το σύστημα Patriot).
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει στην Τουρκία καλύτερους όρους από τη Ρωσία, και σε ότι αφορά τη τιμή του συστήματος όσο και στη συμπαραγωγή, σε μια προσπάθεια να την πείσει να μην προχωρήσει στην αγορά των S-400.
Πιεζόμενος αν βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες με την Τουρκία για το θέμα, ο κ. Σάναχαν είπε: «Είναι στρατηγικός εταίρος και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος».
Η Τουρκία είναι ένας κρίσιμος συνεργάτης των ΗΠΑ στο πρόγραμμα για την κατασκευή του F-35, που είναι το πιο δαπανηρό σύστημα όπλων της Αμερικής. Δέκα τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή βασικών εξαρτημάτων κόστους 12 δις, όπως η κεντρική άτρακτος και ορισμένα εργαλεία προσγείωσης.
Η Τουρκία έχει προγραμματίσει να αγοράσει 100 F-35s από την εταιρεία Lockheed Martin Corp. Το Bloomberg αναφέρει ότι η κίνηση της Τουρκίας για την αγορά των S-400 αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη πολιτική αλλαγή, καθώς ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Ενώ ο κ. Τραμπ αρχικά ύμνησε τον Ερντογάν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2017, στη συνέχεια αύξησε τους δασμούς στην Τουρκία και πλακώθηκε μαζί του όταν αρνήθηκε να εκδώσει τον Ιμάμη Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγόρησε ότι ήταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.
Το ρωσικό σύστημα S-400 σχεδιάστηκε για να καταρρίπτει τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμαχικών χωρών σε μεγαλύτερες κλίμακες και υψόμετρα από τα παλαιότερα συστήματα. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ευαίσθητη τεχνολογία F-35 που αποσκοπεί στην αποφυγή ενός τέτοιου συστήματος θα μπορούσε να διακυβευτεί και να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του συστήματος αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας εάν η Τουρκία πάρει και τους S-400 και τα F-35.
Η Τουρκία κινδυνεύει να αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35 αν η κυβέρνησή της παραλάβει το ρωσικό σύστημα, σύμφωνα με μια περίληψη μιας έκθεσης του Πενταγώνου που στάλθηκε στο Κογκρέσο τον Νοέμβριο.