Ρόδος: Συνεχίζουν απτόητοι οι απατεώνες να «μοιράζουν» χρήματα από το ΕΣΠΑ


Σε πολύ πιο σοβαρό από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, εξελίσσεται το ζήτημα με τους απατεώνες που επικοινωνούν στοχευμένα με επιχειρηματίες της Ρόδου και υποδύονται ότι είναι τραπεζικοί υπάλληλοι οι οποίοι μπορούν να χορηγήσουν (με το αζημίωτο)  μεγάλα χρηματικά ποσά στους ιδιώτες, στο πλαίσιο προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έχει πλέον πάρει μεγάλες διαστάσεις, εν τούτοις οι διωκτικές αρχές, δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον δράστη ή τους δράστες που εμπλέκονται στο κύκλωμα αυτό, με αποτέλεσμα σχεδόν καθημερινά να καταγράφονται παρόμοιες απόπειρες.

Την Παρασκευή (1/3), άλλα δύο τέτοια περιστατικά, φαίνεται ότι έγιναν στο νησί της Ρόδου. Άγνωστος δράστης, επικοινώνησε με ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στον Αρχάγγελο της Ρόδου η πρώτη και στην πόλη της Ρόδου ο δεύτερος, ζητώντας τους (με τη γνωστή διαδικασία να καταθέσουν χρήματα σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό), προκειμένου στη συνέχεια να εισπράξουν πολλαπλάσιο ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε επιδότηση μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, οι απατεώνες, επικαλούνται το όνομα δύο διευθυντών σε διαφορετικά υποκαταστήματα δύο τραπεζών στην πόλη της Ρόδου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πραγματοποιούν κλήσεις με δική του εντολή!

Αυτή τη φορά το ένα από τα δύο υποψήφια θύματα ήταν υποψιασμένο. Επικοινώνησε αμέσως με τον διευθυντή τράπεζας στην πόλη της Ρόδου και ζήτησε να μάθει τι συμβαίνει. Ευτυχώς, ενημερώθηκε άμεσα ότι επρόκειτο για «απατεωνιά» κι έτσι δεν ακολούθησε τις εντολές οι οποίες θα… ζημίωναν τον προσωπικό του λογαριασμό με το ποσό των 4.000 ευρώ όπως του είχε ζητηθεί.

Η δεύτερη ιδιοκτήτρια ενοικιαζόμενων δωματίων, έφθασε στο υποκατάστημα τράπεζας στην πόλη της Ρόδου, με σκοπό να ανοίξει λογαριασμό όπως της είπαν. Πριν όμως το κάνει, ρώτησε αναφορικά με τα όσα της είπε ο άγνωστος κι έτσι αποκαλύφθηκε η παρ’ ολίγον κομπίνα.

Γιατί δεν εντοπίστηκαν ακόμα οι απατεώνες;

Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως που προκύπτει, είναι ότι εδώ και ένα χρόνο, οι απατεώνες αυτοί «αλωνίζουν» ανενόχλητοι, χωρίς να εντοπιστούν και να συλληφθούν ακόμη!

Μια περίπτωση εξιχνίασης που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, φαίνεται ότι ήταν μόνο μια πτυχή του κυκλώματος αυτού.

Οι ίδιοι σπιλώνουν ονόματα τραπεζικών υπαλλήλων, χρησιμοποιούν συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς (στους οποίους έχουν κατατεθεί χρήματα από αυτή την κομπίνα) αλλά και συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό.

Ένα άλλο ερώτημα ακόμα που προκύπτει και το οποίο αξίζει να ασχοληθούν οι διωκτικές αρχές, είναι το πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει ο συγκεκριμένος απατεώνας ή οι απατεώνες, ποιοι από τους συμπολίτες μας επιχειρηματίες έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις για επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ και βέβαια πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουν και τα προσωπικά τους δεδομένα (τηλεφωνικούς αριθμούς, διευθύνσεις, ποσά που ζητούν, που διατηρούν λογαριασμούς κ.λπ.

Επείγουσα ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων

Σε νέα κατεπείγουσα ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων κος Παναγιώτης Τοκούζης, εφιστά την προσοχή στα μέλη της Ομοσπονδίας και αναφέρεται συγκεκριμένα για τα περιστατικά αυτά:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι, τον τελευταίο καιρό, κάποιοι επιτήδειοι επικοινωνούν με επιχειρηματίες μέλη μας και ισχυρίζονται ότι θα τους εντάξουν σε διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα, με απώτερο σκοπό να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Επιπλέον, κατά την εν λόγω τηλεφωνική επικοινωνία με τους επιχειρηματίες, τα άτομα αυτά ισχυρίζονται πως συνεργάζονται με το φορέα μας και ότι καλούν εκ μέρους του, πράγμα παντελώς αναληθές!!

Σας εφιστούμε την προσοχή προκειμένου να μην προβείτε σε καμία ενέργεια, παρασυρόμενοι από τις ανυπόστατες υποσχέσεις των ατόμων αυτών.

Σας ευχαριστούμε»

Στο έλεος των απατεώνων

Ουσιαστικά πολλοί πολίτες, βρίσκονται στο έλεος των θρασύτατων απατεώνων που παρά τα μέτρα και τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, είναι ευάλωτοι απέναντι στους απατεώνες που καραδοκούν καθημερινά, επιδιώκοντας έτσι με τον τρόπο αυτό να εξαπατήσουν νέα ανυποψίαστα θύματα.

Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν καταγραφεί πάνω από επτά τέτοιες περιπτώσεις. Σε μια από αυτές μάλιστα, οι επιτήδειοι (εκτιμάται ότι πρόκειται για την ίδια σπείρα) κατάφεραν να αποσπάσουν από επιχειρηματία, το ποσό των 13.500 ευρώ, το οποίο την έπεισαν να καταθέσει σε ειδικό λογαριασμό, έτσι ώστε στη συνέχεια να της χορηγηθεί (τάχα) επιδότηση πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούν κάθε φορά διαφορετικά ονόματα και διαφορετικές τράπεζες.

Τις περισσότερες φορές ισχυρίζονται ότι είναι υπάλληλοι τράπεζας και ότι παίρνουν τηλέφωνο από τα κεντρικά της Εθνικής, συμβουλεύοντας μάλιστα τον συνομιλητή τους να… καταθέσει άμεσα το ποσό για να μη χαθεί έτσι η ευκαιρία!

Η τελευταία περίπτωση ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου όπου η 60χρονη ιδιοκτήτρια ενοικιαζόμενων δωματίων στην ανατολική πλευρά του νησιού της Ρόδου, έλαβε ένα τηλεφώνημα από άγνωστο σε αυτήν άτομο, το οποίο της παρουσιάστηκε ως υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας, αρμόδιος για τις χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ.

Ο άγνωστος δράστης κατάφερε να πείσει την 60χρονη ότι έχει εγκριθεί για την επιχείρησή της πρόγραμμα επιδότησης, το οποίο όμως για να ενεργοποιηθεί και να μπορέσει να εκταμιεύσει το ποσό που δικαιούται (πολλαπλάσιου ύψους), θα έπρεπε να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 13.500 ευρώ!

Η 60χρονη κατέθεσε τα χρήματα και όταν διαπίστωσε ότι εξαπατήθηκε προσέφυγε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου όπου και κατήγγειλε το περιστατικό.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία και διενεργείται προανάκριση.

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η μοναδική περίπτωση εξαπάτησης επιχειρηματιών της περιοχής, κάτι που έχει ξεκινήσει να γίνεται από το καλοκαίρι.

Ειδικότερα στο τέλος Ιουλίου 2018 στο νησί της Σύμης μια ιδιοκτήτρια ενοικιαζόμενων δωματίων «είδε» να κάνει «φτερά» ποσό της τάξης των 5000 ευρώ, τα οποία υποτίθεται ότι προορίζονταν για να εισπράξει στη συνέχεια επιδότηση για την επιχείρησή της.

Στις αρχές Αυγούστου διαλευκάνθηκε αντίστοιχη περίπτωση απάτης σε βάρος επιχειρηματία στην Τήλο και με κατηγορούμενους έναν 35χρονο Έλληνα και έναν 39χρονο αλλοδαπό Ουκρανικής καταγωγής οι οποίοι διαμένουν στην Αθήνα, ενώ φέρεται να έχει εμπλοκή και ένα ακόμα άτομο, συνεργός των δύο ανδρών, το οποίο όμως παραμένει άγνωστο.

Επίσης στα μέσα Αυγούστου με την ίδια μέθοδο εξαπατήθηκε και 57χρονος επιχειρηματίας στη Λέρο, ο οποίος προκειμένου να πάρει τη δήθεν επιχορήγηση κατέβαλε στο λογαριασμό που του έδωσε ο άγνωστος δράστης το ποσό των 3000 ευρώ.

Αλλά και στο τέλος Αυγούστου στην Κω άγνωστος άνδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ιδιοκτήτη καταλυμάτων, δηλώνοντάς του ότι είναι από τραπεζικό κατάστημα και πως έχει προεγκριθεί για την επιχείρησή του μεγάλη επιχορήγηση, καταφέρνοντας έτσι να καταθέσει ο επιχειρηματίας στην τράπεζα το ποσό των 6.200 ευρώ τα οποία χρήματα και «εξαφανίστηκαν».

Τέλος, στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2018 άγνωστος δράστης επικοινώνησε με 57χρονο κάτοικο Χάλκης και του εμφανίστηκε ως ανώτερος αξιωματικός του στρατού, του δήλωσε ότι είχε οικονομικά προβλήματα και ανάγκη τα χρήματα τα οποία θα τα χρησιμοποιούσε για την αδελφή του. Ο 57χρονος πείσθηκε και έτσι του κατέθεσε σε λογαριασμό το ποσό των 900 ευρώ.

Πάντως με αφορμή τα περιστατικά αυτά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με όσους προσπαθούν να τους πείσουν να καταβάλουν χρήματα σε υπόπτους τραπεζικούς λογαριασμούς ως προαπαιτούμενο εκταμίευσης επιδοτήσεων.

Επίσης να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμα και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Πηγή: rodiaki.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ