Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής


Με την έναρξη του φθινοπώρου, οι ελληνικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της εισαγωγής του νέου ψηφιακού πελατολογίου. Το εργαλείο αυτό, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο του 2024, στοχεύει στη συστηματική καταγραφή των πελατών και των συναλλαγών σε επαγγελματικούς κλάδους που είναι επιρρεπείς σε φορολογικές παραβάσεις.

Πώς λειτουργεί το ψηφιακό πελατολόγιο

Το ψηφιακό πελατολόγιο είναι ουσιαστικά ένα σύστημα ψηφιακής καταγραφής που συνδέεται άμεσα με το Taxisnet, την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Κατά τη λειτουργία μιας επιχείρησης, το πρόγραμμα θα καταγράφει τον αριθμό των πελατών που εξυπηρετούνται και θα τον αντιπαραβάλλει με τις αποδείξεις που εκδίδονται. Σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ πελατών και εκδοθέντων αποδείξεων, θα ενεργοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες​(

Ποιοι επαγγελματικοί κλάδοι επηρεάζονται

Στην πρώτη φάση εφαρμογής του Ψηφιακού Πελατολογίου, το μέτρο θα επηρεάσει συγκεκριμένους κλάδους υψηλού κινδύνου, όπως συνεργεία αυτοκινήτων, βουλκανιζατέρ, επιχειρήσεις πάρκινγκ, αίθουσες εκδηλώσεων και ξενοδοχεία. Η επιλογή αυτών των κλάδων βασίζεται σε αναλύσεις των αρμόδιων υπηρεσιών που δείχνουν ότι αυτοί οι τομείς είναι πιο επιρρεπείς σε φαινόμενα φοροδιαφυγής, όπως η μη έκδοση αποδείξεων ή η υπερτιμολόγηση εξόδων​.

Ο ρόλος της ψηφιοποίησης στη φορολογική διαφάνεια

Το Ψηφιακό Πελατολόγιο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του φορολογικού συστήματος. Ήδη, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet και η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) έχουν τεθεί σε εφαρμογή, με στόχο την εξάλειψη των φορολογικών παραβάσεων και την ενίσχυση της διαφάνειας. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων υποστηρίζεται από την υποχρέωση καταγραφής και διαβίβασης όλων των δεδομένων συναλλαγών και φορολογικών εγγραφών σε πραγματικό χρόνο​.

Η εισαγωγή του Ψηφιακού Πελατολογίου σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας την προσήλωση των αρχών στη διασφάλιση της φορολογικής δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ