Γιοάβ Γκάλαντ: Το Ισραήλ ελέγχει τη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας


Ισραήλ: Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πέτυχαν μια σημαντική νίκη κατά της Χαμάς στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις από τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή, ο Γκάλαντ δήλωσε ότι η ταξιαρχία της Χαμάς στη Ράφα έχει νικηθεί και πάνω από 150 υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς έχουν καταστραφεί. Αυτή η νίκη αποτελεί μέρος των ευρύτερων επιχειρήσεων που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός για την εξουδετέρωση των υποδομών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023.

Η περιοχή της Ράφα, γνωστή για τις υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χαμάς για μεταφορά όπλων και μαχητών, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού, με τους στρατιώτες να επικεντρώνονται στην καταστροφή των εναπομεινάντων σηράγγων στα σύνορα με την Αίγυπτο. Η κατάληψη της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, καθώς και του Διάδρομου της Φιλαδέλφειας, αποτέλεσε σημαντικό σημείο καμπής στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας ωστόσο νέες προκλήσεις στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

Παρά την καταστροφή ενός μεγάλου μέρους των δυνάμεών της, η Χαμάς συνεχίζει να προσπαθεί να προβάλλει μια εικόνα αντίστασης, παρά τις βαριές απώλειες. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σημειώσει ότι ο αγώνας τους κατά της Χαμάς δεν έχει ακόμη τελειώσει, και η επιμονή τους στην καταστροφή των υποδομών της οργάνωσης παραμένει αμείωτη.

Αυτή η επιχείρηση στη Ράφα έχει προκαλέσει μαζική εκτόπιση αμάχων, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με αναφορές από διεθνείς οργανισμούς. Οι συνολικές απώλειες στον πόλεμο έχουν προκαλέσει βαθιά ανθρωπιστική κρίση, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κατάληψη της Ράφα και η καταστροφή των υπόγειων σηράγγων από τον ισραηλινό στρατό αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο στην προσπάθεια του Ισραήλ να διασφαλίσει την ασφάλειά του, αλλά παράλληλα δημιουργεί νέες προκλήσεις για την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή​​​.

 

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ