Η νεκρή λίμνη όπου κανένα πλοιάριο δε μπορεί να επιπλεύσει


Η λίμνη Karakul είναι, σχεδόν, η ασιατική εκδοχή της Νεκράς Θάλασσας. «Σκαρφαλωμένη» σε υψόμετρο περίπου 4.000 μέτρων και περιτριγυρισμένη από θεόρατους ορεινούς όγκους του Τατζικιστάν, η εν λόγω λίμνη συναγωνίζεται σε μεγέθη την λίμνη Τιτικάκα στη Νότιο Αμερική η οποία βρίσκεται σε οροπέδιο των Άνδεων, στα σύνορα της Βολιβίας και του Περού και σε υψόμετρο 3.812 μέτρων πάνω από τη θάλασσα.

Η Karakul που διαθέτει ένα τεράστιο «σώμα» νερού – περίπου 380 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έκταση και έως 230 μέτρα βάθος – σχηματίστηκε από μετεωρίτη που χτύπησε τη Γη πριν περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια, και «κάθεται» μέσα σε έναν κρατήρα. Εκπληκτικά όμορφη, η λίμνη περιβάλλεται από χιονισμένα βουνά και είναι προσβάσιμη μέσω του αυτοκινητόδρομου Pamir.

Αρχικά η λίμνη ονομαζόταν Victoria, όπως τη βάφτισαν βρετανοί χαρτογράφοι ενώ αργότερα μετατράπηκε σε «Kara Kul» ή «Μαύρη Λίμνη» από τους Σοβιετικούς – η λίμνη στην πραγματικότητα αλλάζει ένα σωρό χρώματα όλη μέρα, θα τη δείτε να έχει διάφορες αποχρώσεις του τιρκουάζ και του σμαραγδένιου και να γίνεται έντονα μπλε. Είναι ένα κορυφαίο αξιοθέατο για τους ατρόμητους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στην Κεντρική Ασία ενώ οι πλησιέστερες πόλεις είναι το Murghab στο Τατζικιστάν ή η Osh πέρα από τα σύνορα στην Κιργιζία.

Ως η πιο αλατούχα στην Ασία, η περιεκτικότητά της σε άλατα είναι τόσο πυκνή ώστε δεν υπάρχει εντός της ζωή, παρά μόνο ένα ψάρι του γλυκού νερού που μπορεί να ζει σε τέτοιο περιβάλλον. Ωστόσο, οι βάλτοι που βρίσκονται στη λίμνη, προσελκύουν μια τεράστια ποικιλία μεταναστευτικών πτηνών, όπως τους γύπες των Ιμαλαϊων. Το κυριότερο είναι ότι η Karakul διαθέτει τόσο αλάτι που είναι σχεδόν αδύνατο να επιπλεύσει μια βάρκα πάνω της χωρίς να ανατραπεί…

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ