Γλώσσα… λανθάνουσα ή κάτι άλλο από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο οποίος ξέχασε στους Δελφούς το γεωγραφικό προσδιορισμό που εκείνος συμφώνησε για τα Σκόπια και αναφέρθηκε σε «Μακεδονία»;
Ο Νίκος Κοτζιάς επιχειρηματολογούσε γιατί είναι συμφέρουσα η Συμφωνία των Πρεσπών και παρουσίαζε τα οικονομικά μεγέθη ανά χώρα των Βαλκανίων. Φτάνοντας στα Σκόπια αναφέρθηκε σε… Μακεδονία σκέτο και συνέχισε κανονικά την ομιλία του σε… άπταιστα ελληνικά!
Αναφερόμενος στο ονοματολογικό θέμα με τη γείτονα χώρα, ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να λυθεί το ζήτημα: «Πρώτον, ήταν ένα εθνικό πρόβλημα που εκκρεμούσε, που σπαταλούσε δυνάμεις της διπλωματίας. Δεύτερον, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση πρέπει να συμπαρασύρουμε όλα τα Βαλκάνια στην έξοδο από την κρίση και να μπούνε στις δομές που εκείνοι θέλανε. Τρίτον, η χώρα μας είναι στην παγκόσμια πολιτική σκηνή πάρα πολύ μικρή, αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μια πάρα πολύ ισχυρή χώρα».
Επίσης, υποστήριξε πως από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν εθίγη η ταυτότητα των Ελλήνων αλλά ότι «ξεκαθάρισε», ενώ έκανε παράλληλα λόγο για παιχνίδια πίσω από την «ταυτότητα».
Αναφορά έκανε και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις κάνοντας λόγο για σύγκλιση συμφερόντων. Ειδικότερα, σημείωσε πως «οι Αμερικάνοι θέλουν τη σταθερότητα στην περιοχή, δεν θέλουν την αστάθεια» και συμπλήρωσε: «Έχουμε μια κοινή συναντίληψη για τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, δεν θέλουν στην Ανατολική Μεσόγειο να βγουν δυνάμεις που θα την αναστατώσουν, θέλουν να προασπίσουν το δικαίωμα της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας να λειτουργήσουν οι αγωγοί που θα κατασκευαστούν για το φυσικό αέριο».
Ο Κοτζιάς υποστήριξε τέλος πως την πρώτη φορά που πήγε ως υπουργός Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον δεν πήγε να τους διηγηθεί τα προβλήματα της χώρας γιατί αυτά τα ξέρανε, όπως είπε, αλλά πήγε να τους διηγηθεί τα προβλήματα στην περιοχή, ποιος είναι ο δυνατός ρόλος της χώρας και γιατί ορισμένα πράγματα μπορούν να τα κάνει μόνο η Ελλάδα, γιατί η χώρα μας είναι ένας σταθμός σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.