Νέο ψηφιακό «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής: Έρχεται το μητρώο ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων

Real Estate

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζεται να ενισχύσει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μέσω της δημιουργίας ενός καινοτόμου ψηφιακού εργαλείου, του «Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων». Από τον Σεπτέμβριο, το νέο αυτό σύστημα θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα ελέγχου για την ακριβή καταγραφή και φορολόγηση των ακινήτων στη χώρα.

Το Μητρώο θα περιλαμβάνει λεπτομερείς πληροφορίες για όλα τα ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι, όπως η επιφάνεια, η θέση, ο όροφος, η ηλεκτροδότηση, ημιτελή κατασκευές, αλλά και αν τα ακίνητα είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα. Επιπλέον, θα ενσωματώνονται τα στοιχεία των ενοικιαστών και τα ποσά των μισθωμάτων, εξασφαλίζοντας την πλήρη διαφάνεια στις μισθώσεις.

Με τη διασύνδεση του Μητρώου με το Κτηματολόγιο και τις φορολογικές δηλώσεις Ε9 και Ε2, η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει άμεσα περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Ιδιοκτήτες που δηλώνουν ψευδή στοιχεία για τα ακίνητά τους με στόχο να μειώσουν τους φόρους ή να κερδίσουν παράνομα κοινωνικά επιδόματα, θα βρίσκονται πλέον εύκολα στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών.

Η αυτοματοποιημένη ενημέρωση του Μητρώου με κάθε νέα δήλωση μίσθωσης ή λύσης μίσθωσης θα επιτρέπει τον συνεχή και αξιόπιστο έλεγχο των ενοικίων και της ακίνητης περιουσίας, διασφαλίζοντας τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Επιπλέον, τα εισοδήματα από ακίνητα θα προσυμπληρώνονται στα φορολογικά έντυπα Ε1 και Ε2, διευκολύνοντας τους φορολογούμενους και ελαχιστοποιώντας τα περιθώρια λαθών ή παραλείψεων.

Με αυτό το νέο ψηφιακό εργαλείο, η ΑΑΔΕ στοχεύει όχι μόνο στην αύξηση των κρατικών εσόδων μέσω της ορθής φορολόγησης, αλλά και στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και διαφανούς αγοράς ακινήτων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ