Η Αυστραλία κατέλαβε τη δεύτερη θέση βάσει εκπομπών – Ξεπέρασε τις ΗΠΑ λόγω του ότι η πλειονότητα των εξαγωγών της είναι άνθρακας, ένα καύσιμο ιδιαίτερα υψηλής έντασης εκπομπών.
Οι εξαγωγές άνθρακα και φυσικού αερίου της Αυστραλίας προκαλούν τη μεγαλύτερη κλιματική ζημιά μετά τη Ρωσία, σύμφωνα με νέα μελέτη που υποστηρίζει ότι η χώρα υπονομεύει μια παγκόσμια συμφωνία για τη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.
Η ανάλυση, που ανατέθηκε από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, διαπίστωσε ότι η Αυστραλία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ορυκτών καυσίμων σε ενεργειακή βάση το 2021, πίσω μόνο από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Η Αυστραλία κατέλαβε τη δεύτερη θέση βάσει εκπομπών. Ξεπέρασε τις ΗΠΑ λόγω του ότι η πλειονότητα των εξαγωγών της Αυστραλίας είναι άνθρακας, ένα καύσιμο ιδιαίτερα υψηλής έντασης εκπομπών.
Αυτό σήμαινε ότι ενώ η Αυστραλία απελευθερώνει μόνο το 1% των παγκόσμιων εκπομπών στο εσωτερικό, συνδέθηκε με περίπου 4,5% μόλις καταμετρήθηκαν οι εξαγωγές της.
Η έκθεση, από τον μη κερδοσκοπικό επιστημονικό και πολιτικό οργανισμό Climate Analytics, ανέφερε ότι με βάση τις κυβερνητικές προβλέψεις, οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων της Αυστραλίας αναμένεται να παραμείνουν περίπου στο σημερινό επίπεδο τουλάχιστον μέχρι το 2035, καθώς συνεχίζει να εγκρίνει νέες εξελίξεις στις εξαγωγές άνθρακα και φυσικού αερίου.
Κάτι ωστόσο που θεωρείται ασυμβίβαστο με μια σειρά διεθνών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένης μιας έκκλησης που υποστηρίχθηκε από σχεδόν 200 χώρες στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα Cop28 στο Ντουμπάι για τη μετάβαση του κόσμου μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, «επιταχύνοντας τη δράση αυτή τη δεκαετία».
Η Δρ Τζίλιαν Μουν, επικεφαλής του προγράμματος κλιματικής ευθύνης του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι εκπομπές από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων της Αυστραλίας ήταν περίπου 30 δισεκατομμύρια CO2 κατά τη διάρκεια των 63 ετών από το 1961 και αυτό προβλεπόταν να αυξηθεί κατά 50% από τώρα έως το 2035.
Είπε ότι η χώρα συνεχίζει σε αυτό το μονοπάτι παρά το γεγονός ότι είναι πιο ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης από τις περισσότερες άλλες χώρες.
Η Μουν δήλωσε ότι εάν η Αυστραλία είναι σοβαρή σχετικά με τις δεσμεύσεις της για το κλίμα, θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενθαρρύνει τις χώρες που αγοράζουν τα ορυκτά καύσιμα της – ιδιαίτερα τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν που απορροφούν περίπου τα δύο τρίτα των εξαγωγών της – να στραφούν πιο γρήγορα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είπε ότι θα πρέπει να έχει παρόμοιες συζητήσεις με ομοϊδεάτες εξαγωγείς ορυκτών καυσίμων, όπως ο Καναδάς και η Νορβηγία.
Είπε ότι ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν υπήρξε συζήτηση για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων στις παγκόσμιες διασκέψεις για το κλίμα που πραγματοποιούνται στο τέλος κάθε έτους.
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι εάν η παγκόσμια κοινότητα επρόκειτο να ανταποκριθεί στον πρωταρχικό στόχο της συμφωνίας ορόσημο του Παρισιού για το κλίμα – ότι οι χώρες θα προσπαθήσουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου – οι εκπομπές από ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να μειωθούν κατά 64% έως το 2035.
Η έκθεση ανέφερε επίσης:
-
Οι αυστραλιανές εξαγωγές ορυκτών καυσίμων το 2023 ήταν πιθανό να οδηγήσουν σε 1,15 δισεκατομμύρια τόνους CO2 – σχεδόν τρεις φορές περισσότερο εκπέμπεται από το εσωτερικό της χώρας.
-
Η χώρα ήταν υπεύθυνη για το 52% των παγκόσμιων εξαγωγών μεταλλουργικού άνθρακα και το 17% των παγκόσμιων εξαγωγών θερμικού άνθρακα το 2022. Ο μεταλλουργικός άνθρακας χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία, ο θερμικός άνθρακας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
-
Η Αυστραλία υπερδιπλασίασε την ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου τα πέντε χρόνια πριν από το 2020, προσθέτοντας 62 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
-
Μόνο το 19% του φυσικού αερίου που εξορύσσεται στην Αυστραλία χρησιμοποιείται εντός της χώρας. Το υπόλοιπο είτε εξαγόταν είτε χρησιμοποιούνταν ως ενέργεια από την εξαγωγική βιομηχανία.
-
Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές της Αυστραλίας συνέχισαν να χορηγούν άδειες για νέα έργα παραγωγής φυσικού αερίου και εξαγωγής ΥΦΑ μεγάλης κλίμακας το 2021 και το 2022. Αυτό φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με έναν οδικό χάρτη καθαρών μηδενικών εκπομπών που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος διαπίστωσε ότι η παγκόσμια χρήση φυσικού αερίου θα πρέπει να μειωθεί κατά 18-22% έως το 2030 και 47-53% έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Guardian αυτή την εβδομάδα διαπίστωσαν ότι οι αυστραλιανές προτάσεις ήταν μέρος ενός κύματος νέων ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου από πλούσιες δημοκρατίες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά – που απείλησαν να απελευθερώσουν σχεδόν 12 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών υπερθέρμανσης του πλανήτη και να υπονομεύσουν τις εθνικές και παγκόσμιες δεσμεύσεις για το κλίμα.
Μια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης, μιας δεξαμενής σκέψης, αμφισβήτησε τις προτάσεις ότι η Ιαπωνία χρειάζεται αυστραλιανό φυσικό αέριο για να διατηρήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της. Είπε ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο στην ασιατική χώρα είχε μειωθεί κατά 25% την τελευταία δεκαετία και η χώρα πωλούσε περισσότερο LNG στο εξωτερικό από ό, τι αγόραζε από την Αυστραλία.