Σχεδόν 50.000 θάνατοι από ζέστη στην Ευρώπη το 2023: Σήμα κινδύνου για την κλιματική αλλαγή


Η ζέστη του καλοκαιριού του 2023 άφησε το σημάδι της στην Ευρώπη, προκαλώντας σχεδόν 50.000 θανάτους, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine. Η θνησιμότητα αυτή κατατάσσεται στη δεύτερη θέση για την περίοδο 2015-2023, με το 2022 να παραμένει η φονικότερη χρονιά.

Οι καύσωνες, που γίνονται όλο και πιο συχνοί και έντονοι λόγω της κλιματικής αλλαγής, έπληξαν ιδιαίτερα τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ παράλληλα επηρέασαν και κράτη της Βαλτικής, που είναι λιγότερο συνηθισμένα σε τέτοιες ακραίες θερμοκρασίες.

Στη Γαλλία, η ζέστη ευθύνεται για περίπου 3.500 θανάτους, ένας αριθμός ελαφρώς μικρότερος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της γαλλικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας. Συνολικά, η έρευνα εκτιμά ότι οι θάνατοι από ζέστη το 2023 θα μπορούσαν να είναι ακόμη περισσότεροι αν οι αρχές δεν είχαν λάβει προληπτικά μέτρα.

Παρά τη μείωση της θνησιμότητας που αποδίδεται στα σχέδια προετοιμασίας για υπερβολική ζέστη, οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν ότι οι πολιτικές αυτές δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ανάγκη για πιο αποφασιστικά μέτρα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ