Φωτιά τώρα: Εκκενώνεται οικισμός στον Μαραθώνα – Νέο 112


Πύρινη κόλαση επικρατεί στο Γραμματικό, κάτι που είχε αναφέρει και στην έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι αρκετά ισχυρό ενώ υπήρξε και μεγάλη αναζωπύρωση. Οι φλόγες καταπίνουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους ενώ οι πυροσβέστες που επιχειρούν στο σημείο ζητούν από τους όποιους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σημεία όπου βρίσκονται.

Οι σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων ηχούν συνεχώς και το πύρινο μέτωπο διαρκώς εξαπλώνεται.

Φωτιά στην Αττική: Αν βρίσκεστε στο Σουφάνι Μαραθώνα, εκκενώστε προς Νέα Μάκρη – Νέο 112

Φαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αττική με τους πυροσβέστες να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

Η δήλωση Κικίλια

Από χθες το απόγευμα οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής δοκιμάζονται από μια εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά με την οποία παλεύουμε για πάνω από 20 ώρες υπό δραματικές συνθήκες ΚΑΙ λόγω των σφοδρών ανέμων, ΚΑΙ λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, αλλά ΚΑΙ λόγω του πολύ δύσκολου και δύσβατου ανάγλυφου σε πυκνό άκαυτο δάσος.

Αυτή τη στιγμή δίνεται σκληρή μάχη σε δύο μέτωπα: το ένα είναι στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης και το άλλο στην περιοχή του Γραμματικού.
Βελτιωμένη είναι η εικόνα στον Διόνυσο, τον Βαρνάβα και στο Μικροχώρι.
Επιχειρούν 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες δσοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα). Οι άνεμοι είναι και σήμερα στα 7 Μποφόρ και θα παραμείνουν πολύ ισχυροί και τις επόμενες ώρες.

Θέλω να είμαι σαφής: η αντίδραση τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα στην αρχική εστία στον Βαρνάβα ήταν άμεση. Το πρώτο εναέριο επιχείρησε μόλις 5 λεπτά από την έναρξη της φωτιάς, καθώς ήταν ήδη στον αέρα και πραγματοποιούσε έμφορτη περιπολία, ενώ οι πρώτες επίγειες δυνάμεις έφτασαν στα πρώτα 7 λεπτά. Σταδιακά και σε σύντομους χρόνους οι δυνάμεις ενισχύονταν συνεχώς, με τα εναέρια να φτάνουν τελικά τα 29 και οι πυροσβέστες να ξεπερνούν τους 500.
Δυστυχώς η πρόβλεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που έβαζε την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας σε κόκκινο συναγερμό επιβεβαιώθηκε. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να τεθεί σε έλεγχο και να σβήσει και η τελευταία εστία.

Βοήθεια στην Αθήνα στέλνει η Κύπρος για τις πυρκαγιές

Η Κύπρος ετοιμάζει πολυμελή αποστολή η οποία θα αναχωρήσει άμεσα για την Αθήνα προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών ενάντια στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αττική.

Προηγήθηκε, ως είθισται, αίτημα αρωγής από την Αθήνα και η Κύπρος ανταποκρίθηκε άμεσα.

Με οδηγίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πολιτική Άμυνα, Τμήμα Δασών και νοσηλευτές, βρίσκονται σε συντονισμό για την σύσταση αποστολής το συντομότερο δυνατόν.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ανοίγει το κλειστό γυμναστήριο για τη φιλοξενία πυρόπληκτων

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, με απόφαση του δημάρχου, Γιάννη Μυλωνάκη, από σήμερα και για όσο χρειαστεί θα είναι ανοιχτό το κλειστό Γυμναστήριο Κοντοπεύκου (Δωριέων 20 και Κανάρη), προκειμένου να συνδράμει στη φιλοξενία πυρόπληκτων, οι οποίοι λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και χρειάζονται προσωρινό χώρο φιλοξενίας.

Σε 24ωρη επιφυλακή παραμένει όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, καθώς και σήμερα υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η δημοτική Αρχή ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στον Υμηττό, για προληπτικούς λόγους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ