Η Αττική σε πύρινο κλοιό: Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών


Οι χθεσινοβραδινές φωτιές στη βορειοανατολική Αττική απειλούν ανθρώπινες ζωές,  περιουσίες και οικοσύστημα. Τα πύρινα μέτωπα έχουν κυριολεκτικά κυκλώσει την περιοχή, με τις φλόγες να προχωρούν ανεξέλεγκτα λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών, δημιουργώντας μια σκηνή βιβλικής καταστροφής. Η μυρωδιά του καμένου και τα σύννεφα καπνού έχουν καλύψει τον ουρανό της Αθήνας, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε σκηνές αποκάλυψης.

Τις συνθήκες που οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε την Κυριακή (12/08) από το Βαρνάβα και πλέον καίει ανεξέλεγκτα σε τρία μέτωπα, εξήγησε ο Νικόλας Λαβράνος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πυροσβεστών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με το τοπικό μικροκλίμα συνέβαλαν στη δραματική επιδείνωση της κατάστασης.
«Η συγκεκριμένη φωτιά είναι καθοδηγούμενη από τον άνεμο και όσο πιο δυνατός είναι, σε συνδυασμό με το τοπικό μικροκλίμα -που έπαιξε κι αυτό το δικό του ρόλο και ενίσχυσε τα εξασθενημένα μποφόρ το βράδυ με αποτέλεσμα να μην έχουμε σημαντική πτώση των ανέμων και η φωτιά να συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα», τόνισε ο κ. Λαβράνος μιλώντας στο Open.

Φωτιά στην Αττική: Το φαινόμενο της κηλίδωσης

Πρόσθεσε πως οι ριπές των ανέμων χθες ξεπέρασαν ακόμα και τα 85 με 90 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ οι φλόγες έφθασαν έως και τα 25 μέτρα σε ύψος, με αποτέλεσμα το έργο των πυροσβεστών να γίνει ακόμα πιο δύσκολο.

«Ένα μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε χθες το φαινόμενο της κηλίδωσης καύτρες που λόγω των ισχυρών ανέμων μεταφέρθηκαν εκατοντάδες μέτρα μακριά», τόνισε ο πρόεδρος των πυροσβεστών και εξήγησε πως ακόμα και σε σημεία που θεωρούνταν ασφαλή, δημιουργήθηκαν νέες εστίες πυρκαγιάς.

Ο κ. Λαβράνος ανέφερε ότι σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να μπουν μέσα σε ένα σημείο της φωτιάς και να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα, καθώς είναι επικίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα.

Ο ερευνητής του ΕΑΑ, ανήρτησε φωτογραφία από τη φωτιά όπου φαίνεται ο μηχανισμός δημιουργίας κηλιδώσεων.

 

«Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι “σπίθες” που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα). Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας».

Ο Θεόδωρος Γιάνναρος επισημαίνει ότι οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα.

«Σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα, οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, επιταχύνοντας το ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς και αυξάνοντας τη διακινδύνευση όσων επιχειρούν από το έδαφος», αναφέρει ο ερευνητής του ΕΑΑ στην ανάρτησή του.

Πώς παρουσιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την φωτιά

Πολλά μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Associated Press και το Reuters, μεταδίδουν συνεχώς νέα για την κατάσταση, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες των αρχών να ελέγξουν τις πυρκαγιές, ενώ η εικόνα της καμένης γης και των εκκενωμένων περιοχών έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.

Οι εντολές εκκένωσης που έχουν δοθεί αφορούν αρκετές περιοχές, με την ιστορική πόλη του Μαραθώνα να βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών. Χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ δύο νοσοκομεία στην Πεντέλη έχουν επίσης εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους. Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή, με πάνω από 500 πυροσβέστες, δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και αεροσκάφη να συμμετέχουν στην τεράστια επιχείρηση κατάσβεσης.

Η Γαλλική Le Figaro και η ιταλική La Stampa αναφέρουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι ελληνικές αρχές προειδοποιούν ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, καθώς οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να παραμείνουν δυσμενείς. Τα διεθνή μέσα επικεντρώνονται επίσης στη συμβολή της κλιματικής αλλαγής, η οποία αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση τέτοιων καταστροφών.

Το κινεζικό πρακτορείο Xinhua και άλλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία παρακολουθούν στενά την κατάσταση, τονίζοντας την ανυπολόγιστη καταστροφή και την αναγκαιότητα διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

 

Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να μάχεται με τις φλόγες, η διεθνής κοινότητα εκφράζει την αλληλεγγύη της, αλλά και την ανησυχία της για το μέλλον, σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο ευάλωτος σε φυσικές καταστροφές.

Liberation: «Υπερθέρμανση του πλανήτη -Στην Ελλάδα, η Αθήνα περικυκλωμένη από φλόγες, εκκένωση της ιστορικής πόλης του Μαραθώνα»

Bild: «Τεράστια πυρκαγιά απειλεί την Αθήνα – Οι φλόγες φθάνουν τα 25 μέτρα».

ANSA: «Εκκενώθηκε η πόλη του Μαραθώνα στην Ελλάδα λόγων πυρκαγιών», μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο, αναφέροντας ότι «περιοχές της Αθήνας έχουν καλυφθεί από πυκνούς καπνούς»


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ