Μπορεί να έχει τύχει και εσείς να προσπαθείτε σκληρά για να κεντρίσετε θετικά την προσοχή του εργοδότη σας αλλά ό,τι και αν κάνετε, δεν έχει αποτέλεσμα. Για την ακρίβεια βλέπετε να απολαμβάνουν τα συγχαρητήρια άλλοι λιγότερο ικανοί από εσάς. Αυτό ίσως σας συμβαίνει και σε άλλες πτυχές της ζωής σας, να λαμβάνουν δηλαδή όλοι την αποδοχή των άλλων εκτός από εσάς.
Ο Alex Wood από το Πανεπιστήμιο του Oxford, ερεύνησε το ζήτημα των “συμπαθειών” στους χώρους εργασίας και της μη αξιοκρατίας και το πόσο η ύπαρξή τους μπορεί να βλάψει τη διάθεση των εργαζομένων. Μάλιστα στις ΗΠΑ, οι εργοδότες που δείχνουν ιδιαίτερη συμπάθεια σε κάποιους εργαζομένους, δεν διστάζουν να τους “επιβραβεύουν” με πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας όμως καθώς αυτό δεν ισχύει για όλους, καταλήγει να αποτελεί “τιμωρία” για όλους τους υπόλοιπους. Αυτό όμως οδηγεί και σε κάτι ακόμη: πολλοί εργαζόμενοι δεν διστάζουν να εργαστούν ακόμη σκληρότερα ώστε να παραγκωνίσουν τους συναδέλφους τους.
Για να εξετάσει καλύτερα τον τρόπο που λειτουργεί και επιδρά η “συμπάθεια” στους χώρους εργασίας ο Wood επέλεξε δύο εταιρείες η μία στις ΗΠΑ και η άλλη στη Βρετανία. Όπως είχε προβλέψει, το ευέλικτο ωράριο ως επιβράβευση για τους “καλύτερους” υπαλλήλους που όμως η επιλογή δεν ήταν αξιοκρατική αλλά βασιζόταν στις προσωπικές συμπάθειες, έκανε τους υπόλοιπους εργαζομένους να αισθάνονται αγχωμένοι και ανασφαλείς. Αυτό δεν ήταν τυχαίο αφού οι εργαζόμενοι θεωρούσαν ότι για να λάβουν την επιβράβευση, θα έπρεπε να έχουν καλές σχέσεις με τους υπεύθυνούς τους και όχι τόσο να έχουν καλή απόδοση στην εργασία τους.
Αυτή η συμπεριφορά που βασίζεται στη συμπάθεια, δεν συμβαίνει μόνο σε εργασιακά περιβάλλοντα. Μπορεί ο αδερφός σας να ήταν το “αγαπημένο παιδί” των γονιών σας, να λάμβανε πάντα τα καλύτερα δώρα στις γιορτές και ίσως ακόμη και τώρα ως ενήλικας να απολαμβάνει περισσότερο την αποδοχή των γονέων σας από ότι εσείς.
Αυτές οι καταστάσεις προκαλούν ανασφάλεια και χαμηλή αυτοπεποίθηση στο άτομο κάνοντάς το να αισθάνεται ανίκανο. Στην περίπτωση που αισθάνεστε κι εσείς κατ᾽αυτό τον τρόπο, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω ώστε να διευκολύνετε τη ζωή σας.
1. Βεβαιωθείτε ότι όντως αδικείστε
Η έρευνα του Wood έδειξε ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα άτομα δεν είχαν πλήρη συναίσθηση της κατάστασης με αποτέλεσμα να αισθάνονται παραγκωνισμένα χωρίς λόγο. Εξετάστε τα δεδομένα της κατάστασης ώστε να βεβαιωθείτε ότι πράγματι κάποιοι λαμβάνουν διευκολύνσεις σε βάρος σας και ότι απλά δεν είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς τους.
2. Μάθετε μέσα από αυτό
Είναι πολύ εύκολο να υψώσουμε τοίχους όταν αισθανόμαστε ότι αδικούμαστε στον εργασιακό μας χώρο. Μπορεί αυτό να σας κάνει να θέλετε να κλειστείτε στον εαυτό σας ή να βυθιστείτε σε άσχημα συναισθήματα. Όμως, προσπαθείστε να μείνετε θετικοί και να εστιάζετε στην εξέλιξη του εαυτού σας.
3. Μιλήστε στους ανώτερους
Αν έχετε μελετήσει αντικειμενικά την κατάσταση και είστε σίγουροι ότι αδικείστε, ήρθε η στιγμή να δράσετε και να μιλήσετε τους ανωτέρους σας για αυτό.
4. Μιλήστε στους συναδέλφους που αισθάνονται το ίδιο
Ανοιχτείτε στους συναδέλφους σας που διαπιστώνετε ότι αισθάνονται το ίδιο, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την αυτοεκτίμησή σας σε υψηλά επίπεδα και να μην μπείτε στο παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας μεταξύ σας.
5. Αξιολογείστε και τη δική σας συμπεριφορά
Είναι πολύ πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αναφέρει η ιστοσελίδαenallaktikidrasi.com, η δική σας εργασιακή συμπεριφορά να μην είναι αρεστή στον εργοδότη σας και εσείς να μην το αντιλαμβάνεστε. Μιλήστε ανοιχτά μαζί του και ρωτήστε τον αν έχετε κάτι κάνει λάθος που τον έκανε να αισθανθεί ότι προσβλήθηκε προσωπικά.