Στα πρόθυρα πολέμου Ιράν και Ισραήλ: Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτική ενίσχυση στη Μέση Ανατολή


Η ένταση στη Μέση Ανατολή έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, με τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή, προκειμένου να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι μιας επικείμενης ιρανικής επίθεσης. Η απόφαση αυτή έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μετά την πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, διέταξε το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Georgia κλάσης Ohio να κατευθυνθεί στην περιοχή. Το υποβρύχιο αυτό είναι ένα από τα 18 μεγαλύτερα πυρηνοκίνητα του στόλου των ΗΠΑ, μήκους περίπου 110 μέτρων, και μπορεί να εξοπλιστεί με έως και 154 πυραύλους κρουζ τύπου Tomahawk. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας ζήτησε την επίσπευση της μετάβασης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln στην περιοχή, το οποίο μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη F-35C. Ήδη, στην περιοχή βρίσκονται το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt και άλλα πολεμικά σκάφη συνοδείας.

Τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, με μήκος περίπου 300 μέτρα το καθένα, τροφοδοτούνται επίσης από πυρηνικούς αντιδραστήρες και είναι εξοπλισμένα με δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη. Οι σχηματισμοί τους περιλαμβάνουν επίσης αντιτορπιλικά και άλλα πολεμικά πλοία, ενισχύοντας σημαντικά τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή έρχεται ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία για μια επικείμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ξεκίνησαν πρόσφατα στρατιωτικές ασκήσεις στη δυτική επαρχία Κερμανσάχ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, εν μέσω έντονων δηλώσεων για εκδίκηση λόγω της δολοφονίας του Χανίγια. Σύμφωνα με ιρανικές πηγές, οι ασκήσεις αυτές αποσκοπούν στην «ενίσχυση της μάχιμης ικανότητας και της επαγρύπνησης».

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες πιέζουν το Ιράν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, φοβούμενες ότι τα αντίποινα του θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενικευμένο πόλεμο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από ισραηλινές υπηρεσίες Πληροφοριών, το Ιράν έχει ήδη αποφασίσει να εξαπολύσει άμεση επίθεση εντός των επόμενων ημερών. Ο δημοσιογράφος Μπαράκ Ραβίντ του Axios ανέφερε ότι δύο πηγές επιβεβαίωσαν ότι το Ιράν σχεδιάζει σφοδρή επίθεση, παρά την εσωτερική συζήτηση που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των Φρουρών της Επανάστασης και του Ιρανού προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος υποστηρίζει την αποφυγή μιας τέτοιας σύγκρουσης.

Η προειδοποίηση για επικείμενη επίθεση ήρθε και από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Ιωάβ Γκαλάντ, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, ερμήνευσε τις στρατιωτικές προετοιμασίες του Ιράν ως ένδειξη επικείμενης μεγάλης επίθεσης. Η αξιολόγησή του βασίζεται σε τρέχουσες παρατηρήσεις των στρατιωτικών δραστηριοτήτων του Ιράν.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν το Ισραήλ με κάθε αναγκαίο τρόπο σε περίπτωση επίθεσης. Μετά τη δολοφονία του Χανίγια, ο φόβος για έναν γενικευμένο πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ είναι διάχυτος. Το Ιράν έχει δηλώσει ότι είναι «αδιαμφισβήτητο δικαίωμά του να υπερασπιστεί την εθνική του ασφάλεια», ενώ το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει πολύ πιο σκληρά σε οποιαδήποτε επίθεση από την πλευρά της Τεχεράνης.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, καθώς οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ