Είναι τέχνη οι σωστές τηγανητές πατάτες. Και πάντα μια επιτυχημένη τηγανητή πατάτα κάνει ένα εστιατόριο ή απλό φαγάδικο να ξεχωρίζει
Τρώγονται μόνες τους με σαλάτα, φέτα ή άλλο τυρί, με διάφορα ντιπ, όπως τζατζίκι. Ταιριάζουν με αυγά και συνοδεύουν τέλεια σχεδόν τα πάντα!
Εκτός από αδυναμία ενηλίκων, αν και πολλοί τις αποφεύγουμε από την καθημερινή μας διατροφή για λόγους υγείας, είναι και αγαπημένο φαγητό όλων των παιδιών του κόσμου.
Η προετοιμασία για τηγανητές πατάτες
- Πρέπει να δώσουμε προσοχή στο τι πατάτες αγοράζουμε. Δεν κάνουν όλες οι πατάτες για τηγάνι. Γενικά, κατάλληλες θεωρούνται αυτές που είναι πιο κίτρινες. Ιδανικές ποικιλίες για τηγάνι που βρίσκουμε στην Ελλάδα είναι οι πατάτες Νάξου, Νευροκοπίου, Κύπρου και Αιγύπτου. Εγώ πάντα επιλέγω Νάξου και τις προτείνω ανεπιφύλακτα.
- Εκτός από την ποικιλία, κοιτάμε και πόσο φρέσκιες είναι. Στις μπαγιάτικες πατάτες το άμυλο μετατρέπεται σε σάκχαρα, πράγμα το οποίο δε βοηθάει. Οι πατάτες βγαίνουν πανιασμένες και καφέ σε χρώμα. Πρέπει να τις νιώθεις σκληρές, να μην είναι ρυτιδιασμένες (η φλούδα) και να μην έχουν φύτρες. Φυσικά, αποφεύγουμε και τις πατάτες που έχουν πρασινίσει σε σημεία, αλλά αυτός είναι γενικότερος κανόνας που κοιτάμε, ανεξαρτήτως πώς θα τις μαγειρέψουμε.
- Η πατάτα θέλει μούλιασμα. Πρώτον, επειδή μόλις την καθαρίσουμε ή την κόψουμε μαυρίζει. Δεύτερον, γιατί με αυτό τον τρόπο αποβάλλουμε το περιττό άμυλο, ώστε να βγουν οι πατάτες μας πιο τραγανές και ωραίες. Τις μουλιάζουμε αφού τις κόψουμε.
- Το κόψιμο της πατάτας φυσικά παίζει ρόλο σχετικά με τον χρόνο που χρειάζεται να τις τηγανίσουμε. Οι παρακάτω χρόνοι είναι για λεπτοκομμένες πατάτες, μπαστουνάκια. Δίνουμε προσοχή πάντα να είναι κομμένες σε παρόμοιο μέγεθος, για να τηγανίζονται ομοιόμορφα.
- Αφού τις μουλιάσουμε για 30-45 λεπτά, τις σουρώνουμε και τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί. Δεν πρέπει να πέσει νερό στο καυτό λάδι, γιατί ενδέχεται να προκληθεί ατύχημα.
Το τηγάνισμα
Πρώτα τις ποσάρουμε. Τι σημαίνει αυτό; Βάζουμε φρέσκο καθαρό λάδι σε ένα τηγάνι και το κρατάμε σε μέτρια φωτιά (περίπου 140°C). Αφού τηγανίσουμε τις πατάτες απαλά για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (εξαρτάται από το κόψιμο), τις βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε σε ταψί ή πιάτο.