Το νησί των Φαιάκων ταλαιπωρείται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες με προβλήματα στην υδροδοτηση, εξαιτίας της λειψυδρίας, με το πρόβλημα να είναι πολύ έντονο στην κοινότητα Νεοχωρίου και τα πέντε χωριά που την απαρτίζουν
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Κέρκυρα, με περιοχές του νησιού να μην έχουν νερό εδώ και αρκετές ημέρες.
Το νησί των Φαιάκων ταλαιπωρείται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες με προβλήματα στην υδροδοτηση, εξαιτίας της λειψυδρίας, με το πρόβλημα να είναι πολύ έντονο στην κοινότητα Νεοχωρίου και τα πέντε χωριά που την απαρτίζουν.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας Σπύρος Κουρής στο Newsbomb.gr τα χωριά είναι χωρίς νερό για περίπου δέκα μέρες, ενώ υποτυπώδης είναι η παροχή νερού στους κατοίκους με το… σταγονόμετρο για να φτάσει για όλους, από υδροφόρες που μοιράζουν νερό σε σπίτια και επιχειρήσεις.
«Οι βρύσες στάζουν»
Η κοινότητα Νεοχωρίου απαρτίζεται από τα χωριά Δραγωτινά, Κρητικά, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι και τα Σπαρτερά, με 2.000 μόνιμους κατοίκους, που κατά την τουριστική περίοδο αυξάνονται στις 5.000 ή ακόμα και παραπάνω. «Τα τρία χωριά δεν έχουν καθόλου νερό και στα δύο ίσα που στάζει εδώ και τόσες μέρες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουρής.
Η περιοχή, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος υδροδοτείται από τις γεωτρήσεις του Νεοχωρακίου, όπως και ο Κάβος, μία άκρως τουριστική περιοχή με ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, που επίσης εδώ και τουλάχιστον δύο ημέρες είναι χωρίς νερό, αφού μόνο τα μεγαλύτερα συγκροτήματα και καταστήματα έχουν δικές τους γεωτρήσεις ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, για μία περιοχή που ο τουρισμός είναι από τις κύριες πηγές εσόδων.
«Είμαστε χωρίς νερό για δέκα μέρες. Έχουμε ενημερώσει και την ΔΕΥΑΚ και τον δήμο. Στέρεψαν οι γεωτρήσεις, οι δεξαμενές είναι άδειες. Έκανα εγώ αυτοψία και έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Σίγουρα έχει πρόβλημα όλο το νησί, δεν είμαστε μόνο εμείς, ομως θέλουμε να μάθουμε τι θα γίνει, γιατί έχουμε ανθρώπους ηλικιωμένους, ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ή ζουν μόνοι τους έχουμε ΑμεΑ και πρέπει να βρεθεί άμεσα μία λύση», ξεσπά ο κ. Κουρής.
«Εμείς θέλουμε να γίνεται δίκαιος διαμοιρασμός του νερού», λέει και εξηγεί, «Δηλαδή ας έχει δύο μέρες η μία περιοχή, δύο μέρες η άλλη, αλλά τουλάχιστον να έχουμε λίγο νερό και όχι κατά προτεραιότητα».
«Αυτή τη στιγμή γυρίζουν φορτηγά με δεξαμενές και μοιράζουν νερό στους πολίτες. Αυτά τα οχήματα δεν είναι πολλά. Κάποιοι ιδιώτες τη νύχτα πηγαίνουν στα πηγάδια και αντλούν λίγο νερό από εκεί, ενώ παίρνουν ακόμα και το νερό από τους πυροσβεστικούς κρουνούς», αναφέρει. Μάλιστα ο Σπύρος Κουρής αποκαλύπτει ότι δεν λείπουν και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας από κάποιους, που πουλάνε το νερό.
Σε αυτοψία που έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της κοινότητας στις δεξαμενές νερού στην θέση Πορτοκάραβο, είναι εμφανές πως «ό,τι νερό έρχεται καταναλώνεται αμέσως, οι γεωτρήσεις στέρεψαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη ροή σε κυβικά για όλους».
«Εμείς θέλουμε μία υπεύθυνη απάντηση, να παρέμβει η κεντρική διοίκηση της ΔΕΥΑ και να μας πει ποια είναι η λύση. Μας είπαν ότι θα φτιαχτούν τρεις γεωτρήσεις. Να μας απαντήσουν πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, την ακριβή ημερομηνία. Εμείς έχουμε προγραμματισμένες συναυλίες και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, θα δυσκολευτούμε πολύ. Προσπαθούμε και πηγαίνουμε κι εμείς νερό στους κατοίκους που δεν μπορούν να προμηθευτούν μόνοι τους, αλλά δεν είναι λύση αυτή. Έρχονται άνθρωποι που έχουν σπίτι εδώ, μένουν για μία μέρα και φεύγουν επειδή δεν έχουν νερό», καταλήγει ο πρόεδρος.
Ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Κέρκυρας
Εντωμεταξύ η ΔΕΥΑ Κέρκυρας έχει εκδόσει ανακοίνωση για το θέμα της λειψυδρίας από τις 11 Ιουλίου, που αναφέρει ότι το νησί αντιμετωπίζει σοβαρό προβλημα λειψυδρίας, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και της κλιματικής αλλαγής και ενημερώνει για τη λήψη μέτρων περιορισμού της κατανάλωσης.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση:
«Το νησί μας αντιμετωπίζει και αυτό οξύ πρόβλημα λειψυδρίας, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών αλλά και των αυξημένων αναγκών σε υδροδότηση που παρουσιάζονται .
Οι γεωτρήσεις μας έχουν αρχίσει να υπολειτουργούν ή να στερεύουν, με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι- σύμφωνα και με σχετικό έγγραφο προειδοποίησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελ/νήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου- να εφαρμόσουμε μέτρα περιορισμού στην χρήση του νερού.
Υπενθυμίζεται ότι το νερό που παρέχει η ΔΙΑΔΕΥΑΚ προορίζεται για υδρευτικές ανάγκες και όχι για άρδευση και η χρήση του από τους καταναλωτές πρέπει να γίνεται με σύνεση.
Έτσι αποφασίστηκε η λήψη μέτρων γενικού περιορισμού της κατανάλωσης και ενημέρωσης όπως:
- Η απαγόρευση της πλήρωσης των κολυμβητικών δεξαμενών ιδιωτικής χρήσης με νερό από το δίκτυο υδροδότησης της ΔΙΑΔΕΥΑΚ
- Όλοι οι καταναλωτές θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση του νερού του δικτύου ύδρευσης για τις οικιακές και μόνο ανάγκες τους και να μην το σπαταλούν για πότισμα, κατάβρεξη δρόμων, αυλών, πλύσιμο αυτοκινήτων και άλλες ανάλογες χρήσεις.
- Οι επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης να ενημερώνουν τους πελάτες τους για την ανάγκη εξοικονόμησης νερού
- Η επιχείρηση παράλληλα διενεργεί νέες γεωτρήσεις, προβαίνει στην εκβάθυνση άλλων, προσπαθεί να αντιμετωπίζει τις βλάβες του δικτύου υδροδότησης συντομότερα, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το αυξημένο πρόβλημα ομαλούς υδροδότησης.
Σε ειδικές περιπτώσεις ανά περιοχή που αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα υδροδότησης, θα υπάρχει ξεχωριστή λήψη μέτρων και σχετική ανακοίνωση για την αντιμετώπιση του τοπικού φαινομένου».