Χιλιάδες παιδιά της Γάζας δεν υποφέρουν μόνο από την αναταραχή του πολέμου γύρω τους. Πάσχουν από δερματικές παθήσεις, με τα φάρμακα να σπανίζουν και λίγα νοσοκομεία να λειτουργούν.
Ο πόλεμος 10 μηνών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς άφησε τη Λωρίδα της Γάζας χωρίς καθαρό τρεχούμενο νερό, έλλειψη βοήθειας και φαρμάκων και ακατέργαστων λυμάτων παντού, προκαλώντας δερματικές ασθένειες και άλλα δεινά.
Το πρόσωπο παιδιών είναι γεμάτα κόκκινες γρατσουνιές, με τους γονείς του να αισθάνονται ανήμποροι.
Μικροσκοπικά μικρά έντομα πετούσαν ορατά γύρω από το πρόσωπό τους, ενώ σωροί σκουπιδιών σαπίζουν στην έντονη καλοκαιρινή ζέστη .
«Η ασθένεια που έχει στο πρόσωπό της υπάρχει εδώ και σχεδόν 10 ημέρες και δεν έχει εξαφανιστεί», είπε ο πατέρας της, Ahmed al-Shanbari. «Δεν έχουμε κανένα φάρμακο να της δώσουμε, ελπίζοντας ότι θα καθαρίσει από το πρόσωπό της».
Ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται στη Γάζα, με σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιους να σκοτώνονται, σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας.
Οι δερματικές παθήσεις δεν είναι οι μόνες ασθένειες που σέρνονται σε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στη γη.
«Χθες, μιλούσαμε για ηπατίτιδα, και σήμερα μιλάμε για μεταδοτικές δερματικές παθήσεις. Κάθε μέρα υπάρχουν νέες ασθένειες που εξαπλώνονται μεταξύ των παιδιών», δήλωσε ο γιατρός Wissam al-Sakani, εκπρόσωπος του νοσοκομείου Kamal Adwan.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ηπατίτιδα Α και η πολιομυελίτιδα εξαπλώνονται και στα παιδιά.
«Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν για τον υψηλό κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών στη Γάζα, εν μέσω χρόνιας λειψυδρίας και δεν υπάρχει τρόπος να διαχειριστούμε επαρκώς τα απόβλητα και τα λύματα», ανέφερε σε έκθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
«Το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στη Γάζα έχει καταρρεύσει. Σωροί σκουπιδιών συσσωρεύονται στην καυτή καλοκαιρινή ζέστη. Τα λύματα εκκενώνονται στους δρόμους ενώ οι άνθρωποι κάνουν ουρές για ώρες μόνο για να πάνε στις τουαλέτες».
Ο Ammar al-Mashharawi, ένα νήπιο 2 ετών, έχει επίσης ένα κόκκινο εξάνθημα σε όλο το πρόσωπο και το σώμα του στο νοσοκομείο Kamal Adwan.
«Κοιτάξτε το παιδί, όλο του το σώμα είναι έτσι. Έχουμε πάει σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία για να του βρούμε φάρμακα», είπε ο πατέρας του Ammar, Ahmed, καθώς κρατούσε τον γιο του που θρηνούσε, ενώ το ιατρικό προσωπικό τον εξέταζε.
«Εμείς οι μεγάλοι τα καταφέρνουμε με κάποιο τρόπο, αλλά τα παιδιά, ο Θεός να τα βοηθήσει, δεν έχουν φαγητό ή φάρμακα. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη», πρόσθεσε ο Αχμέντ.