Το κριθαρότο με γαρίδες είναι ένα υπέροχο ελληνικό πιάτο που συνδυάζει την πλούσια γεύση των θαλασσινών με τη σαλτσούλα και το χορταστικό κριθαράκι. Το πιάτο αυτό είναι ιδανικό για ένα γεύμα μεσογειακής διατροφής, πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο πιάτο ή ως μέρος ενός μεγαλύτερου γεύματος.
Συνταγή για κριθαρότο με γαρίδες
Υλικά:
- 500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
- 2 φλιτζάνια κριθαράκι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 κουτί ντοματοχυμό (400 γρ.)
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Λεμόνι κομμένο σε φέτες για το σερβίρισμα
Οδηγίες:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
- Προσθέστε το κριθαράκι και σοτάρετε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να γίνεται χρυσαφί.
- Σβήστε με το λευκό κρασί και ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέστε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον ντοματοχυμό. Ανακατέψτε καλά.
- Αρχίστε να προσθέτετε τον ζωμό, μία κουταλιά της σούπας τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς και περιμένοντας να απορροφηθεί πριν προσθέσετε την επόμενη κουταλιά.
- Όταν το κριθαράκι έχει σχεδόν μαγειρευτεί, προσθέστε τις γαρίδες και μαγειρέψτε για 5-7 λεπτά ή μέχρι να γίνουν ροζ και να μαγειρευτούν πλήρως.
- Αλατοπιπερώστε κατά βούληση και προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Σερβίρετε ζεστό, γαρνιρισμένο με φέτες λεμονιού.
Απολαύστε το κριθαρότο με γαρίδες με ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί!