Ακυρώθηκαν και οι 3 συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη – Με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία ο 19χρονος τζιχαντιστής


Σε μία σημαντική επιχείρηση της αυστριακής αστυνομίας, τρεις νεαροί συνελήφθησαν με την κατηγορία του σχεδιασμού τρομοκρατικών ενεργειών στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη. Οι συλλήψεις οδήγησαν στην ακύρωση των συναυλιών της διάσημης ποπ-σταρ Τέιλορ Σουίφτ, που ήταν προγραμματισμένες για απόψε, αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στο στάδιο Ερνστ Χάπελ.

Λεπτομέρειες της σύλληψης

Συνελήφθησαν ένας 19χρονος με αυστριακή υπηκοότητα και καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία και δύο 17χρονοι στη Βιέννη. Η σύλληψη του 19χρονου πραγματοποιήθηκε στην πόλη Τέρνιτς της Κάτω Αυστρίας, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βιέννης. Η ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα Cobra εισέβαλε στο διαμέρισμα του υπόπτου αφού προηγουμένως είχε διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, αποκλείοντας την περιοχή και απομακρύνοντας τους περίοικους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο 19χρονος ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω διαδικτύου και βίντεο με τον ίδιο να ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος εντοπίστηκε από ξένη υπηρεσία πληροφοριών. Κατά την έρευνα στο διαμέρισμά του, βρέθηκαν χημικά υλικά κατάλληλα για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, τα οποία είχε κλέψει από το εργαστήριο όπου εργαζόταν. Οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τρεις ακόμη ύποπτους, εντός και εκτός Αυστρίας.

Ακύρωση των συναυλιών της Τέιλορ Σουίφτ

Η διοργανώτρια εταιρία Barracuda Music ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης μέσω Instagram και Facebook ότι οι συναυλίες ακυρώνονται «λόγω επιβεβαίωσης από κυβερνητικούς αξιωματούχους σχεδίου τρομοκρατικής επίθεσης». Οι συναυλίες ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν απόψε, αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στο στάδιο Ερνστ Χάπελ. Εντός των επόμενων δέκα ημερών θα επιστραφούν τα χρήματα στους κατόχους εισιτηρίων.

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Βιέννης, Γκέρχαρντ Πουρστλ, δήλωσε ότι μετά τη σύλληψη των τριών υπόπτων «τα σχέδια επίθεσης ματαιώθηκαν, αλλά εξακολουθούσε να υπάρχει αόριστη απειλή» για τις συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ, στις οποίες αναμένονταν συνολικά 190.000 θεατές στο στάδιο και 60.000 θαυμαστές χωρίς εισιτήριο γύρω από τον χώρο της συναυλίας. Ο κ. Πουρστλ διευκρίνισε ότι «ως αρχή ασφαλείας, δεν μπορούμε έτσι απλά να ακυρώσουμε μια εκδήλωση». Η αστυνομία εγγυάται την ασφάλεια «και ενημερώνει τον διοργανωτή», ο οποίος τελικά αποφάσισε την ακύρωση.

Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε ότι χάρη στην εντατική συνεργασία της αυστριακής αστυνομίας με ξένες υπηρεσίες, η απειλή εντοπίστηκε έγκαιρα και αποφεύχθηκε μια μεγάλη τραγωδία. Τόνισε επίσης ότι η ισλαμιστική τρομοκρατία απειλεί την ασφάλεια και την ελευθερία σε πολλές δυτικές χώρες και υποσχέθηκε να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις υπηρεσίες που συμμετείχαν στις έρευνες. «Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν και να μας διχάσουν. Δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί ο τρόπος ζωής μας», ανέφερε μέσω X.

Η κυβερνήτρια της Κάτω Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ, χαρακτήρισε την Τέιλορ Σουίφτ ως «πρότυπο για νέες γυναίκες με αυτοπεποίθηση» και τόνισε ότι η ακύρωση των συναυλιών αποτελεί επιτυχία για τους ριζοσπάστες ισλαμιστές, κάτι που ο πολιτισμένος κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ