Τα σύκα είναι ένα υπέροχο καλοκαιρινό φρούτο, γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά. Σε αυτή τη συνταγή, τα συνδυάζουμε με μέλι και αμύγδαλα για να δημιουργήσουμε μια λαχταριστή τάρτα που είναι τέλεια για επιδόρπιο ή απογευματινό σνακ. Η γλυκιά και ζουμερή γεύση των σύκων αναδεικνύεται μέσα από την τραγανή βάση και την ελαφριά γεύση του μελιού.
Τάρτα με σύκα και μέλι – Η αποθέωση του καλοκαιριού
Υλικά
- 1 φύλλο ζύμης για τάρτα (έτοιμο ή χειροποίητο)
- 8-10 φρέσκα σύκα, κομμένα στη μέση
- 100 γρ. τυρί ρικότα
- 50 γρ. αμύγδαλα φιλέ
- 3 κ.σ. μέλι
- 1 κ.γ. βανίλια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 αυγό (για το άλειμμα της ζύμης)
- Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά, για το πασπάλισμα)
Οδηγίες
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Απλώστε τη ζύμη της τάρτας σε μια ταρτιέρα και τρυπήστε την επιφάνεια με ένα πιρούνι.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ρικότα με τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.
- Απλώστε το μείγμα της ρικότας ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη της τάρτας.
- Τοποθετήστε τα κομμένα σύκα πάνω από το μείγμα της ρικότας, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
- Περιχύστε τα σύκα με το μέλι και πασπαλίστε με τα αμύγδαλα φιλέ.
- Αλείψτε τις άκρες της ζύμης με χτυπημένο αυγό.
- Ψήστε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει και τα σύκα να μαλακώσουν.
- Αφήστε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε. Αν θέλετε, πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη άχνη πριν σερβίρετε.
Καλή σας απόλαυση!