Ισμαήλ Χανίγια: Στο Κατάρ η ταφή του – Ημέρα οργής και απειλές εκδίκησης


Η πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, έχει πυροδοτήσει μία επικίνδυνη αλυσίδα αντιδράσεων στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την ανησυχία για ενδεχόμενη ευρύτερη σύγκρουση. Ο Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε την Τετάρτη (31/7) σε αεροπορικό πλήγμα στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τη Χαμάς και ιρανικά μέσα ενημέρωσης, θα ενταφιαστεί σήμερα στο Κατάρ, όπου ζούσε εξόριστος.

Ημέρα οργής και απειλές εκδίκησης

Η Χαμάς κήρυξε τη σημερινή ημέρα ως “ημέρα οργής”, καλώντας για πορείες και διαδηλώσεις μετά την ταφή του Χανίγια. Η κηδεία του, που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στην Τεχεράνη, σημαδεύτηκε από αξιώσεις για εκδίκηση και χιλιάδες παρευρισκόμενους.

Ο Ισμαήλ Χανίγια θα ενταφιαστεί σε νεκροταφείο στη Λουσάιλ, στο βόρειο τμήμα της Ντόχα, με παρόντες πολίτες και ηγέτες του αραβικού και ισλαμικού κόσμου. Η Τουρκία, επίσης, κήρυξε μια μέρα εθνικού πένθους προς τιμήν του.

Αντίποινα και απειλές από Ιράν και συμμάχους

Το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν την ευθύνη, δηλώνοντας ότι το μόνο πλήγμα εκτός επικράτειας ήταν αυτό που σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ, κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολά, στη Βηρυτό. Ο ηγέτης της Χεζμπολά, Χασάν Νασράλα, διαμήνυσε ότι τα αντίποινα είναι αναπόφευκτα, αναφέροντας πως “το Ισραήλ δεν ξέρει ποιες κόκκινες γραμμές παραβίασε”.

Το βράδυ της Πέμπτης, η Χεζμπολά ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα εναντίον του βόρειου Ισραήλ. Η κατάσταση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ παραμένει έκρυθμη από τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Παγκόσμια αντίδραση και προτροπές για ψυχραιμία

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για οποιοδήποτε σενάριο, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του στην ασφάλεια του Ισραήλ. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων, κρίνοντας ότι η δολοφονία του Χανίγια δεν βοηθά στην ειρήνευση.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάς Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε για σκληρή τιμωρία του Ισραήλ, ενώ η λιβανική Χεζμπολά και οι Χούθι της Υεμένης απείλησαν με στρατιωτικές απαντήσεις.

Μελλοντικές προβλέψεις και διεθνείς αντιδράσεις

Αναλυτές εκτιμούν πως τα αντίποινα του Ιράν και των συμμάχων του θα είναι μετρημένα, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Η διεθνής κοινότητα καλεί για ψυχραιμία και συνέχιση των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει εύθραυστη, με τις επιθέσεις στην Τεχεράνη και τη Βηρυτό να εντείνουν την ανησυχία για πιθανή ανάφλεξη σε όλη την περιοχή.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ