«Καμπανάκι» Λέκκα για τον χειμώνα – Τι τον προβληματίζει


Η λειψυδρία που πλήττει την Ελλάδα και έχει οδηγήσει 14 περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποδεικνύει την ανάγκη για σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα, δύο κύριοι παράγοντες συμβάλλουν στην κρίση αυτή: οι υδρομετεωρολογικοί παράγοντες, όπως η παρατεταμένη ξηρασία και η ανεπαρκής ανανέωση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, και η αυξημένη κατανάλωση λόγω υψηλών θερμοκρασιών και τουρισμού.

Η αύξηση της κατανάλωσης στα νησιά λόγω υπερτουρισμού και οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς οδηγούν σε ερημοποίηση και απώλεια καλλιεργειών. Η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Θεσσαλία είναι μερικές από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των περιορισμένων πόρων και των έντονων καιρικών φαινομένων που δεν επαρκούν για να τροφοδοτήσουν τους υδροφόρους ορίζοντες.

Ο κ. Λέκκας τονίζει την ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό που να περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και την αποθήκευση νερού, καθώς και την αποφυγή σπατάλης. Ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης προσθέτει την ανάγκη για διαφοροποιημένη τιμολόγηση του νερού και συζήτηση γύρω από τον υπερτουρισμό και τις δυνατότητες των υποδομών να τον υποστηρίξουν.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλο έναν άνυδρο χειμώνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έγκαιρη διαμόρφωση πολιτικών για τη σωστή χρήση και περιορισμό του νερού. Η αφαλάτωση δεν αποτελεί λύση λόγω του υψηλού κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ