Η καρυδόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Είναι ένα πλούσιο και αρωματικό γλυκό που συνδυάζει τη γεύση των καρυδιών με το άρωμα της κανέλας και το γλυκό σιρόπι. Ιδανική για κάθε περίσταση, από ένα απλό καφέ με φίλους μέχρι ένα επίσημο δείπνο, η καρυδόπιτα πάντα κλέβει τις εντυπώσεις.
Υλικά
- 1 1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
- 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- 6 αυγά
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα καρύδια, την ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο.
- Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
- Ενώνουμε τα δύο μίγματα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε το μίγμα σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η καρυδόπιτα και να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που βυθίζουμε στο κέντρο.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού για περίπου 10 λεπτά.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και μόλις βγάλουμε την καρυδόπιτα από τον φούρνο, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε την καρυδόπιτα να απορροφήσει το σιρόπι πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.
Απολαύστε την!