10 φράσεις που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς να λένε στα παιδιά τους


Η επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας υγιούς και σταθερής σχέσης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες φράσεις που, ακόμα και αν λέγονται χωρίς πρόθεση να βλάψουν, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και την αυτοεκτίμηση των παιδιών.

Της: Έπης Τρίμη

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες από αυτές τις φράσεις και γιατί πρέπει να αποφεύγονται.

1. «Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν τον αδερφό/την αδερφή σου;»

Αυτή η φράση μπορεί να δημιουργήσει ανταγωνισμό και ζήλεια μεταξύ των αδελφών. Επίσης, μειώνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού που νιώθει ότι δεν είναι αρκετά καλό. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τα δικά του χαρίσματα και αδυναμίες.

2. «Μην κλαις, δεν είναι τίποτα»

Με αυτή τη φράση, οι γονείς υποτιμούν τα συναισθήματα του παιδιού τους. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε τα συναισθήματα του παιδιού, δίνοντάς του χώρο να εκφράσει αυτά που νιώθει.

3. «Πάντα τα κάνεις θάλασσα»

Αυτή η φράση γενικεύει και στιγματίζει το παιδί ως αποτυχημένο. Είναι σημαντικό να είμαστε συγκεκριμένοι όταν διορθώνουμε τη συμπεριφορά του παιδιού και να δίνουμε έμφαση στην πράξη και όχι στην προσωπικότητα του παιδιού.

4. «Θα σε αφήσω εδώ αν δεν έρθεις τώρα!»

Η απειλή της εγκατάλειψης μπορεί να προκαλέσει φόβο και ανασφάλεια στο παιδί. Αντί να χρησιμοποιούμε απειλές, μπορούμε να εξηγούμε με ήρεμο τρόπο τις συνέπειες της συμπεριφοράς του.

5. «Δεν είσαι αρκετά καλός/καλή»

Αυτή η φράση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Είναι σημαντικό να επικεντρωνόμαστε στις θετικές πλευρές του παιδιού και να το ενθαρρύνουμε να βελτιώνεται.

6. «Επειδή το λέω εγώ»

Η αυταρχική αυτή φράση δεν διδάσκει στο παιδί τον λόγο πίσω από τις οδηγίες ή τους κανόνες. Είναι πιο αποτελεσματικό να εξηγούμε στο παιδί γιατί ζητάμε κάτι, ώστε να κατανοεί και να μαθαίνει να σκέφτεται λογικά.

7. «Δεν σε αγαπώ όταν είσαι έτσι»

Η αγάπη των γονέων πρέπει να είναι άνευ όρων. Αυτή η φράση μπορεί να κάνει το παιδί να νιώθει ότι η αγάπη των γονέων του εξαρτάται από τη συμπεριφορά του, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια.

8. «Θα έπρεπε να ντρέπεσαι γι’ αυτό που έκανες»

Η ντροπή μπορεί να είναι ένα ισχυρό και καταστροφικό συναίσθημα. Αντί να κάνουμε το παιδί να νιώθει ντροπή, μπορούμε να το καθοδηγούμε προς την κατανόηση των συνεπειών των πράξεών του και τη διόρθωση τους.

9. «Δεν έχεις τίποτα να ανησυχείς»

Αυτή η φράση υποτιμά τα αισθήματα άγχους του παιδιού. Αντί να τα παραβλέπουμε, μπορούμε να τα αναγνωρίζουμε και να βοηθάμε το παιδί να τα διαχειριστεί.

10. «Με απογοητεύεις»

Αυτή η φράση μπορεί να προκαλέσει βαθιά θλίψη και ενοχές στο παιδί. Αντί να εκφράζουμε απογοήτευση, μπορούμε να προσπαθούμε να κατανοούμε τα κίνητρα του παιδιού και να το καθοδηγούμε προς την επιθυμητή συμπεριφορά.

Όλοι πρέπει να θυμόμαστε πως η γλώσσα που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε στα παιδιά μας έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξή τους. Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και να επιλέγουμε λόγια που ενθαρρύνουν, υποστηρίζουν και καθοδηγούν τα παιδιά μας με θετικό τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν υγιή αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και να γίνουν ανεξάρτητα και ευτυχισμένα άτομα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ