Μητέρα εξανάγκασε την κόρη της σε γάμο με τον δολοφόνο της


Η Sakina Muhammad Jan έγινε το πρώτο άτομο στην Αυστραλία που φυλακίστηκε για καταναγκαστικό γάμο, αφού εξανάγκασε την κόρη της, Ruqia Haidari, να παντρευτεί έναν άνδρα που αργότερα τη δολοφόνησε. Η καταδίκη της Jan σηματοδοτεί μια ιστορική εφαρμογή των νόμων περί καταναγκαστικού γάμου που θεσπίστηκαν το 2013. Παρά τις προσπάθειες να δικαιολογήσει τις πράξεις της, η Jan καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, με δυνατότητα αποφυλάκισης μετά από 12 μήνες.

Η Ruqia Haidari, μια 21χρονη Αφγανή πρόσφυγας, αναγκάστηκε από τη μητέρα της να παντρευτεί τον 26χρονο Mohammad Ali Halimi το 2019, έναν άνδρα που τελικά τη δολοφόνησε. Ο γάμος έγινε με αντάλλαγμα μια μικρή πληρωμή, και παρά τις αντιρρήσεις της Haidari, η Jan επέμεινε στην απόφασή της.

Η δικαστής Fran Dalziel, στην απόφασή της, τόνισε ότι η Jan είχε καταχραστεί την εξουσία της ως μητέρα και αγνοήσει επανειλημμένα τις επιθυμίες της κόρης της, η οποία ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές της και να βρει δουλειά. “Ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές και να βρει δουλειά”, ανέφερε χαρακτηριστικά η δικαστής, επισημαίνοντας τη βούληση της Haidari να καθυστερήσει τον γάμο.

Η Jan, η οποία διέφυγε από τους Ταλιμπάν και μετανάστευσε στην Αυστραλία το 2013 με τα πέντε παιδιά της, υποστήριξε ότι ενεργούσε προς το συμφέρον της κόρης της. Οι δικηγόροι της ανέφεραν ότι υποφέρει από διαρκή θρήνο για τον θάνατο της κόρης της, αλλά συνεχίζει να διατηρεί την αθωότητά της.

Η καταδίκη της Jan σε τρία χρόνια φυλάκιση, με δυνατότητα αποφυλάκισης μετά από 12 μήνες, αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα για την καταπολέμηση των καταναγκαστικών γάμων. Ο γενικός εισαγγελέας Μαρκ Ντρέιφους δήλωσε ότι ο καταναγκαστικός γάμος είναι “το πιο αναφερόμενο αδίκημα που μοιάζει με δουλεία” στην Αυστραλία, με 90 υποθέσεις να έχουν αναφερθεί στην ομοσπονδιακή αστυνομία μόνο το 2022-2023.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του Halimi για τη δολοφονία της Haidari το 2021, αποκαλύφθηκε ότι ήταν βίαιος και καταχρηστικός απέναντι στη σύζυγό του, αναγκάζοντάς την με βία να αναλάβει τις δουλειές του σπιτιού. Η καταδίκη του Halimi για δολοφονία αναδεικνύει τον κίνδυνο και τις ολέθριες συνέπειες που μπορούν να έχουν οι καταναγκαστικοί γάμοι.

Αυτή η υπόθεση υπογραμμίζει τη σημασία της αυστηρής εφαρμογής των νόμων κατά των καταναγκαστικών γάμων και την ανάγκη για μεγαλύτερη προστασία των θυμάτων. Η ιστορία της Ruqia Haidari είναι μια τραγική υπενθύμιση του τι διακυβεύεται και της ανάγκης για συνεχή ευαισθητοποίηση και δράση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ