Πρωινός καφές και άδεια: Ο Αρκάς αποκαλύπτει την αληθινή διαφορά


Στη σημερινή «καλημέρα» του ο Αρκάς, σχολιάζει με τον γνωστό του χιούμορ τη σημαντική διαφορά ανάμεσα σε όσους βρίσκονται σε άδεια και σε εκείνους που δουλεύουν. Ενώ οι ευχές για καλή εβδομάδα και καλημέρα μπορεί να είναι ίδιες, η πραγματικότητα του πρωινού καφέ είναι εντελώς διαφορετική για τις δύο αυτές κατηγορίες.

Για τους εργαζόμενους που ξεκινάνε τη μέρα τους στη δουλειά, ο πρωινός καφές συχνά συνοδεύεται από άγχος, τρέξιμο και σκέψεις για τις υποχρεώσεις της ημέρας. Στον αντίποδα για εκείνους που βρίσκονται σε άδεια, ο καφές είναι μια απόλαυση, μια στιγμή χαλάρωσης χωρίς βιασύνη και ανησυχίες.

Το σκίτσο του Αρκά δεν χρειάζεται πολλά λόγια για να περιγράψει αυτή την αντίθεση. Με μια απλή εικόνα και μια φράση, καταφέρνει να κάνει τους αναγνώστες του να γελάσουν, αλλά και να σκεφτούν πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η εμπειρία της καθημερινότητας ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Αυτό το χιουμοριστικό σχόλιο του Αρκά αποτελεί μια καλή υπενθύμιση για όλους μας να εκτιμήσουμε τις μικρές στιγμές χαλάρωσης όταν είμαστε σε άδεια και να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το άγχος της εργασιακής μας καθημερινότητας. Άλλωστε, ένας καλός καφές μπορεί να κάνει θαύματα, είτε βρισκόμαστε στη δουλειά είτε απολαμβάνουμε την άδειά μας.

Σε κάθε περίπτωση, η «καλημέρα» του Αρκά μας καλεί να δούμε με χιούμορ και θετική διάθεση την αρχή της εβδομάδας μας, ανεξάρτητα από το αν δουλεύουμε ή χαλαρώνουμε.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ