Προ των πυλών ο μεγάλος αδελφός της εφορίας στα ακίνητα 7 εκατομμυρίων φορολογούμενων


Η εισαγωγή του «Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» από τον Σεπτέμβριο στοχεύει στη λεπτομερή καταγραφή και διαχείριση των ακινήτων περισσότερων από 7 εκατομμυρίων φορολογούμενων στην Ελλάδα. Αυτή η νέα βάση δεδομένων θα συνδεθεί με το Κτηματολόγιο και θα περιλαμβάνει πληροφορίες όπως επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδότηση, κατάσταση (ημιτελές ή κενό), ποσοστό συνιδιοκτησίας, καθώς και αν το ακίνητο είναι μισθωμένο ή δωρεάν παραχωρημένο. Επίσης, θα καταγράφονται τα ποσά των μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Με τη διασύνδεση αυτή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα μπορεί να πραγματοποιεί ταχείς διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων ακινήτων, ψευδών στοιχείων και αδήλωτων ενοικίων. Επιπλέον, θα ενημερώνεται αυτόματα με οποιαδήποτε αλλαγή στις πληροφορίες των μισθώσεων, δίνοντας στην ΑΑΔΕ τη δυνατότητα να έχει ακριβή εικόνα για τα εισοδήματα από ενοίκια.

Το νέο Μητρώο θα ενσωματώσει στοιχεία από τις δηλώσεις Ε9 και Ε2, και θα επιτρέψει την αυτόματη συμπλήρωση των εισοδημάτων από εκμετάλλευση ακινήτων στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών. Παράλληλα, τα στοιχεία των ενοικιαστών θα καταγράφονται αυτόματα για τις δαπάνες των μισθωμάτων στο έντυπο Ε1.

Η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο θα επιτρέψει στην ΑΑΔΕ να συγκρίνει τα στοιχεία των ακινήτων με αυτά που έχουν δηλωθεί, διασφαλίζοντας ότι οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ακριβή χαρακτηριστικά των ακινήτων τους. Αυτό θα διευκολύνει τον εντοπισμό πλασματικών δηλώσεων που αποσκοπούν σε φοροαπαλλαγές ή λιγότερους φόρους, καθώς και στην παράνομη είσπραξη κοινωνικών επιδομάτων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ