Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φαντασμαγορικό σόου λάμψης και στο Παρίσι – Η φλόγα στο αερόστατο, η πλωτή παρέλαση και η Σελίν Ντιόν


Η έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι αποτέλεσε μια από τις πιο εντυπωσιακές και μοναδικές τελετές στην ιστορία των Αγώνων, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Γαλλίας μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών και αθλητικών παραστάσεων. Η βραδιά, που φιλοξενήθηκε στο Παρίσι και όχι σε κάποιο στάδιο, όπως συνηθίζεται, κατάφερε να μαγέψει τους θεατές με την πρωτοτυπία και τη μεγαλοπρέπεια της.

Ομιλίες και τελετουργικά

Η τελετή έναρξης ξεκίνησε με ομιλίες από εξέχουσες προσωπικότητες. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κήρυξε την έναρξη των Αγώνων με την ακόλουθη δήλωση: «Κηρύσσω την έναρξη των Αγώνων του Παρισιού γιορτάζοντας την 33η Ολυμπιάδα της σύγχρονης εποχής». Προηγήθηκαν ομιλίες του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, Τόνι Εστανγκέ, και του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, που υπογράμμισαν τη σημασία της ενότητας και της ειρήνης μέσω του αθλητισμού.

Η παρέλαση

Η τελετή περιλάμβανε μια εντυπωσιακή ναυτική παρέλαση στον Σηκουάνα, όπου σκάφη με τις αποστολές των χωρών διέσχισαν τον ποταμό, συνοδευόμενα από καλλιτεχνικές παραστάσεις πάνω σε πλωτές πλατφόρμες. Η Ελλάδα, όπως είναι παράδοση, άνοιξε την παρέλαση, ακολουθούμενη από την ομάδα των προσφύγων και τις υπόλοιπες αποστολές. Τα σκάφη διέσχισαν διάσημα ορόσημα του Παρισιού, προσφέροντας ένα μαγευτικό θέαμα στους θεατές.

Η μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας

Η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρθηκε από διάσημους αθλητές και προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Ράφα Ναδάλ, ο Καρλ Λιούις, η Νάντια Κομανέτσι και η Σερένα Γουίλιαμς. Η Φλόγα τελικά ανάφθηκε σε ένα αερόστατο στον κήπο του Κεραμεικού από τον Τεντί Ρινέ και τη Μαρί Ζοσέ Περέκ, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των Αγώνων.

Καλλιτεχνικές παραστάσεις

Η τελετή περιλάμβανε μουσικές και χορευτικές παραστάσεις από διάσημους καλλιτέχνες. Η Σελίν Ντιόν ερμήνευσε την «Ωδή στην αγάπη» της Εντίθ Πιάφ, ενώ η Lady Gaga τραγούδησε ένα γαλλικό τραγούδι-καμπαρέ κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

 

Η παράσταση περιλάμβανε επίσης εμφανίσεις από τη Γαλλίδα ποπ σταρ Άγια Νακαμούρα και το γαλλικό metal συγκρότημα Gojira, που συνεργάστηκε με τη Γαλλοελβετίδα τραγουδίστρια όπερας Μαρίνα Βιότι.

Τι συμβολίζει η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

Ο «φρυγικός σκούφος», γνωστός και ως «σκούφος της ελευθερίας», έχει επιλεγεί ως η φετινή μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Το σύμβολο αυτό έχει βαθιά ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη Γαλλία, καθώς συνδέεται με την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης του 1789. Ο σκούφος αυτός αντιπροσωπεύει τον αγώνα για ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη.

Ο φρυγικός σκούφος, ή «bonnet rouge», εμφανίστηκε αρχικά ως κάλυμμα κεφαλής στη Φρυγία, μια περιοχή της αρχαίας Μικράς Ασίας (σημερινή Τουρκία). Κατά την αρχαιότητα, φορέθηκε από απελευθερωμένους δούλους στην αρχαία Ρώμη. Στη Γαλλική Επανάσταση, έγινε σύμβολο της ελευθερίας και της δημοκρατίας και χρησιμοποιήθηκε για να αντιπροσωπεύει την αντίσταση κατά της τυραννίας.

Η μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων, που φέρει ορατή αναπηρία, προωθεί τη συμπερίληψη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Τονί Εστανγκέτ. Η επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων τονίζει ότι οι φρυγικοί σκούφοι των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στέλνουν το μήνυμα ότι ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας, την υγεία μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους και τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τη φύση, καλώντας τον κόσμο να ενσωματώσει περισσότερο αθλητισμό στη ζωή του.

Ο φρυγικός σκούφος είναι γνωστός και από την τέχνη, όπως στον πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά, «Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό», όπου η γυναικεία φιγούρα της Ελευθερίας φοράει τον φρυγικό σκούφο και κρατά τη σημαία της Γαλλικής Επανάστασης.

Προκλήσεις και μέτρα ασφαλείας

Η τελετή διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή, γεγονός που προκάλεσε αρκετές προκλήσεις, αλλά δεν κατάφερε να μειώσει τον ενθουσιασμό των θεατών. Η ασφάλεια της τελετής ήταν αυστηρή, με 45.000 αστυνομικούς να διασφαλίζουν την τάξη, ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες των κτιρίων και ένα σύστημα κατά των drone.

Η τελετή έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι κατάφερε να ενώσει τον κόσμο μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού, προσφέροντας ένα θέαμα που θα μείνει αξέχαστο. Με την παράδοση, την καινοτομία και την πολιτιστική κληρονομιά της Γαλλίας να συνδυάζονται αρμονικά, η τελετή έθεσε υψηλά στάνταρ για τους επερχόμενους Αγώνες, αναδεικνύοντας το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και της παγκόσμιας ενότητας.

Δείτε φωτογραφίες

Δείτε βίντεο












Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ