Σήμερα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και αντίδρασή του για την έλλειψη 6000 γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και τις πρόσφατες ενέργειες του Υπουργείου Υγείας (ΥΥΚΑ). Το υπουργείο ζητά από τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ παράλληλα τους απειλεί με στέρηση της δυνατότητας συνταγογράφησης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Ανησυχίες και αντιδράσεις
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε ότι παρότι οι ιδιώτες γιατροί είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, η πρόταση του υπουργείου είναι ανεφάρμοστη και επικίνδυνη. «Ακόμα και σήμερα, αν θέλει να βοηθήσει νοσοκομείο κάποιος ιδιώτης γιατρός, του λέμε να πάει. Αλλά ακόμα και η κίνηση καλής θελήσεως που κάναμε την περασμένη εβδομάδα με το επίδομα των 1000 ευρώ, απαξιώθηκε με ειρωνικά σχόλια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας, επισήμανε ότι η απομάκρυνση των ιδιωτών γιατρών από το νοσοκομειακό περιβάλλον καθιστά δύσκολη την παροχή δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ενώ παράλληλα ενέχει κινδύνους τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς.
Προσομοίωση της κατάστασης
Για να αναδείξουν τις επιπτώσεις της νέας διάταξης, ο ΠΙΣ ανακοίνωσε ότι από αύριο έως τη Δευτέρα θα απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εξαιρώντας μόνο τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με αναπηρία. Αυτή η δράση έχει ως στόχο να προσομοιώσει την κατάσταση που θα επικρατήσει αν ισχύσει η διάταξη, επισημαίνοντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις περιοχές με ελλιπή ιατρική κάλυψη.
Ο Δρ. Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι η ενεργοποίηση της διάταξης θα στερήσει από τους κατοίκους των περιοχών αυτών ακόμα και τους ιδιώτες γιατρούς, καθιστώντας τα νοσοκομεία λιγότερο ελκυστικά και μειώνοντας την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας.
Κριτική προς τον Υπουργό Υγείας
Ο Δρ. Βαρνάβας κατηγόρησε τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για ακραία απαξιωτική συμπεριφορά. «Στην πρώτη συνάντηση με τον ΠΙΣ, ο υπουργός διέκοψε τη συζήτηση για να κόψει μία πρωτοχρονιάτικη πίτα, και από τότε δεν εφάρμοσε τίποτα από τις προτάσεις μας», ανέφερε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι το υπουργείο καθυστερεί συστηματικά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τις προκηρύξεις θέσεων γιατρών, ενώ πολλές από τις θέσεις που προκηρύχθηκαν τον Φεβρουάριο παραμένουν αδιεκπεραίωτες λόγω της αδιαφορίας των αρμόδιων διοικητών.Ο ΠΙΣ καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους (ΙΣ) να ενημερώσουν την κοινωνία για τις επιπτώσεις της νέας διάταξης, ζητώντας παράλληλα την κατανόηση του κοινού για την προσωρινή αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. «Δεν είχαμε καμία διάθεση να δημιουργήσουμε αυτή την κατάσταση μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά είναι αναγκαίο να καταλάβουμε όλοι τι θα συμβεί αν ισχύσει η διάταξη», δήλωσε ο Δρ. Εξαδάκτυλος.
Τη Δευτέρα, οι πρόεδροι των ΙΣ θα βρίσκονται στην Αθήνα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να ζητήσουν την απόσυρση των άρθρων 56 και 69, τα οποία θεωρούν ότι περιορίζουν τα δικαιώματα των γιατρών και υποβαθμίζουν τη δημόσια υγεία.
Όπως γίνεται πλέον κατανοητό η έντονη διαμάχη μεταξύ του ΠΙΣ και του ΥΥΚΑ καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης στο ΕΣΥ. Η ανάγκη για άμεσες και μόνιμες προσλήψεις είναι επιτακτική, ενώ η αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών φαίνεται να περιπλέκει περαιτέρω τα προβλήματα του συστήματος. Ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι απαραίτητος για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων προς όφελος της δημόσιας υγείας.