Ηλεκτρικό Ρεύμα: Πάγωμα των αυξήσεων από τους ιδιώτες παρόχους


Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τις ανακοινώσεις των ιδιωτικών ομίλων να διατηρούν σταθερές τις τιμές εν μέσω αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά και τις αντιδράσεις του κράτους και των δημόσιων φορέων παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Τι ανακοίνωσαν:

  1. Κινήσεις Ιδιωτικών Ομίλων:
    • Protergia: Ανακοίνωσε ότι θα απορροφήσει τις αυξήσεις από τη χονδρεμπορική αγορά, διατηρώντας σταθερά τα κυμαινόμενα τιμολόγια για τον Αύγουστο.
    • Elpedison και ΗΡΩΝ: Φημολογείται ότι θα ακολουθήσουν παρόμοιες στρατηγικές, συγκρατώντας ή απορροφώντας μεγάλο μέρος των αυξήσεων.
  2. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ):
    • Η ΔΕΗ έχει ήδη απορροφήσει αυξήσεις τους τελευταίους δύο μήνες, υποστηρίζοντας την τιμολογιακή σταθερότητα για τους καταναλωτές.
    • Αναμένεται να ακολουθήσει παρόμοια στρατηγική και για τον Αύγουστο, καθορίζοντας έτσι τις ανάγκες σε επιδότηση και ενδεχομένως επηρεάζοντας το ύψος του έκτακτου φόρου.
  3. Κυβερνητικές Πρωτοβουλίες:
    • Ανακοινώθηκε η επιβολή έκτακτου φόρου για τα «υπερέσοδα» των ηλεκτροπαραγωγών, με στόχο τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων για τους καταναλωτές.
    • Ο φόρος αυτός θα είναι απόλυτος και όχι ποσοστιαίος, στοιχείο που υποδηλώνει στρατηγική συγκράτησης των τιμών.
  4. Αντίκτυπος στους Ιδιώτες:
    • Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, κυρίως με χρήση φυσικού αερίου, θα επιβαρυνθούν περισσότερο από το έκτακτο τέλος, δεδομένου ότι αυτό επιβάλλεται στο φυσικό αέριο.
    • Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα κόστη λειτουργίας και διατήρηση υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε μια φάση δυναμικής αναδιάρθρωσης, με την κυβέρνηση και τις εταιρείες να προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της ανάγκης για σταθερές τιμές και της ανάγκης για επενδύσεις και κερδοφορία. Οι αποφάσεις της ΔΕΗ τον Αύγουστο θα είναι κρίσιμες για την πορεία της αγοράς.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ