Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένος να εξασφαλίσει μια σημαντική θέση για τη χώρα του στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έχοντας διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της φον ντερ Λάιεν για τη δεύτερη θητεία της, ο Μητσοτάκης αναμένει να λάβει την αναγνώριση που αξίζει η Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στο Politico από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στη νέα Επιτροπή. Παρά το γεγονός ότι δεν εξέφρασε συγκεκριμένη προτίμηση για το χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί, ανέφερε ότι η επιλογή μπορεί να προέρχεται από μια μεσογειακή χώρα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ισορροπίας στην Ευρώπη.
Η σημερινή ελληνική επίτροπος, Μαργαρίτας Σχινάς, έχει δηλώσει το ενδιαφέρον της να παραμείνει στη θέση της, θεωρώντας το «μεγάλη τιμή». Ωστόσο, και άλλα ονόματα, όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, είναι επίσης υποψήφια για τη θέση.
Με την επιβεβαίωση της δεύτερης θητείας της φον ντερ Λάιεν, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στέλνουν τους υποψηφίους τους, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής θα λάβει υπόψη την ισορροπία των φύλων, των πολιτικών κομμάτων και της γεωγραφικής κατανομής κατά τη διαίρεση των χαρτοφυλακίων.
Ο Μητσοτάκης αναγνώρισε τη συμβολή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και υπερασπίστηκε τη διαχείριση του σκανδάλου spyware που έπληξε την κυβέρνησή του το 2022. Παρά τις προκλήσεις, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη, τονίζοντας την ανάγκη για κοινό δανεισμό για την άμυνα και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Μητσοτάκης είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή στάσης από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία όσον αφορά τον κοινό δανεισμό για αμυντικούς σκοπούς. Υπενθύμισε την επιτυχή συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία ως παράδειγμα συνεργασίας.
Παρά την έντονη φημολογία για πιθανή υποψηφιότητά του για την προεδρία της Επιτροπής, ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι εστιάζει στην Ελλάδα. Με ειρωνικό ύφος, ανέφερε ότι «πέντε χρόνια είναι περισσότερο από έναν αιώνα στην πολιτική», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για το μέλλον.