Η κρεατόπιτα είναι μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή που συνδυάζει τρυφερό κρέας με μια πλούσια γέμιση από λαχανικά και μπαχαρικά, τυλιγμένα σε τραγανή σφολιάτα. Αυτή η πεντανόστιμη πίτα είναι ιδανική για κάθε εποχή και μπορεί να σερβιριστεί τόσο ως κύριο πιάτο όσο και ως ορεκτικό. Η προετοιμασία της απαιτεί λίγο χρόνο και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα είναι σίγουρα αντάξιο της προσπάθειας. Ας δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε αυτή τη νόστιμη κρεατόπιτα βήμα προς βήμα.
Συνταγή για κρεατόπιτα
Υλικά:
- 1 κιλό μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 καρότα, κομμένα σε κυβάκια
- 1 φλιτζάνι αρακά
- 1 φλιτζάνι μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
- 1 φλιτζάνι ζωμός κρέατος
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο
- Ελαιόλαδο
- 1 αυγό, χτυπημένο
Εκτέλεση:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αφαιρέστε το κρέας και αφήστε το στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τα καρότα, τον αρακά και τα μανιτάρια και συνεχίστε το σοτάρισμα.
- Επιστρέψτε το κρέας στην κατσαρόλα και ανακατέψτε με τον ντοματοπελτέ. Σβήστε με το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί λίγο.
- Προσθέστε τον ζωμό κρέατος και τα μυρωδικά. Σιγοβράστε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει και η σάλτσα να πήξει.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Απλώστε το ένα φύλλο σφολιάτας σε ένα ταψί και ρίξτε τη γέμιση. Σκεπάστε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και πιέστε τις άκρες να κλείσουν καλά.
- Αλείψτε την επιφάνεια της πίτας με το χτυπημένο αυγό.
- Ψήστε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
- Αφήστε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρετε.
Καλή σας όρεξη!