Έρχεται voucher έως 200 ευρώ για γρήγορο ίντερνετ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα πρόγραμμα voucher ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της χρήσης ταχύτατου ίντερνετ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Το πρόγραμμα, γνωστό ως «Σχέδιο Voucher Gigabit», στοχεύει στη διάδοση των ευρυζωνικών υπηρεσιών με την προσφορά κουπονιών που θα καλύπτουν έως και το 50% των επιλέξιμων δαπανών, με μέγιστο ποσό τα 200 ευρώ ανά κουπόνι, για υπηρεσίες που προσφέρουν ταχύτητα καταφόρτωσης τουλάχιστον 250 Mbps ή συμμετρικές ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα είναι έτοιμο να προσφέρει το νέο κουπόνι Gigabit Voucher τόσο σε ιδιώτες όσο και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την αίτηση να γίνεται μέσω κωδικών Taxisnet. Το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει 24 μήνες, θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) θα συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, το οποίο στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες συνδεσιμότητας και να ενισχύσει την πρόσβαση σε ποιοτικές ευρυζωνικές υπηρεσίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε το πρόγραμμα ως αναγκαίο και κατάλληλο για την επίτευξη του στόχου της βελτίωσης της διαδικτυακής συνδεσιμότητας, επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ανεπάρκεια της αγοράς σε αυτόν τον τομέα και διατηρεί τον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ΕΕ σε ισορροπία.

Παράλληλα, οι υπουργοί Δημήτρης Παπαστεργίου, Θόδωρος Σκυλακάκης, Νίκος Παπαθανάσης και Νίκος Ταγαράς αποφάσισαν την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος Smart Readiness, το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση 120.000 κτιρίων με υπερυψηλές ταχύτητες ίντερνετ μέσω εγκατάστασης οπτικών ινών έως το τέλος του 2025. Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0» και θα υλοποιηθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.).

Η ταυτοποίηση των κτιρίων θα γίνεται με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ) της κάθετης ιδιοκτησίας και οι αιτήσεις για τα Smart Readiness Vouchers μπορούν να υποβληθούν μέσω της πλατφόρμας smartreadiness.gov.gr μέχρι τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025. Το πρόγραμμα επιδοτεί την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός των κτιρίων και προωθεί την προετοιμασία για την εγκατάσταση αισθητήρων που αφορούν την ασφάλεια, τη λειτουργική παρακολούθηση και τη μέτρηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων.

Επιλέξιμες για το πρόγραμμα είναι οι μονοκατοικίες και πολυκατοικίες εντός της Περιοχής Παρέμβασης που δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση, ενώ εξαιρούνται τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ