Άγιο Όρος: Αναστάτωση για αστυνομική παρέμβαση στη Μονή Εσφιγμένου – «Θα υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου»


Η κατάσταση στο Άγιο Όρος είναι τεταμένη λόγω ενός εγγράφου που κοινοποιήθηκε από την αστυνομία, το οποίο ζητά τη στήριξη των μονών για την είσοδο, φιλοξενία και κίνηση αστυνομικών και βαρέων οχημάτων στην Αθωνική Χερσόνησο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην εκτέλεση εξώσεων, βάσει αιτήματος δικαστικού επιμελητή.

Η αναστάτωση προκλήθηκε καθώς το έγγραφο δεν διευκρινίζει συγκεκριμένα ποιες εξώσεις πρόκειται να εκτελεστούν. Οι μοναχοί αναφέρουν πως η δημοσιοποίηση του εγγράφου δημιούργησε σύγχυση και ενίσχυσε σενάρια, κυρίως εκτός της μοναστικής πολιτείας.

Η προσοχή στρέφεται στη Μονή Εσφιγμένου, η οποία είναι κατειλημμένη από Ζηλωτές μοναχούς για πάνω από 50 χρόνια. Παρά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου για την απόδοση της μονής στη νόμιμη αδελφότητα, το ζήτημα παραμένει ανεπίλυτο. Οι Ζηλωτές, που δεν αναγνωρίζουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το μοναστήρι μέχρι θανάτου.

Οι αγιορείτες μοναχοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την ασάφεια του εγγράφου, τονίζοντας ότι η δημοσιοποίηση μιας αστυνομικής επιχείρησης στο Άγιον Όρος προκαλεί αντιδράσεις και δεν είναι σαφές ποιες εξώσεις αφορά ή ποια είναι η συνδρομή που μπορούν να παρέχουν.

Σήμερα αναμένεται συνεδρίαση για το θέμα, όπου θα συζητηθεί η διατήρηση της ηρεμίας και της τάξης στο Άγιον Όρος, χωρίς να διαταράσσεται από ενέργειες που προκαλούν αντιδράσεις.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ