Η Καμπότζη υποδέχτηκε 60 μωρά κροκοδειλάκια του Σιάμ, ρεκόρ εκκόλαψης για το είδος που απειλείται με εξαφάνιση αυτόν τον αιώνα, λένε οι οικολόγοι.
Οι κροκόδειλοι του Σιάμ ήταν κάποτε διαδεδομένοι σε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας. Όμως μετά από δεκαετίες κυνηγιού και απώλειας οικοτόπων, οι επιστήμονες τους έχουν κατατάξει ως «κρίσιμα απειλούμενα» είδη.
Πλέον έχουν απομείνει μόνο 400 στον κόσμο και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Καμπότζη. Mετά από περισσότερα από 20 χρόνια προσπαθειών για να αναβιώσουν οι αριθμοί του ερπετού στα απομακρυσμένα Όρη Κάρδαμο, oι ειδικοί μπορούν να μιλούν για ένα «πραγματικό σημάδι ελπίδας».
Το ερπετό του γλυκού νερού που το χρώμα του θυμίζει το πράσινο της ελιάς, έχει μια ξεχωριστή οστέινη κορυφή στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μπορεί να αναπτυχθεί έως και 3 μέτρα. Οι ντόπιοι ανακάλυψαν πέντε φωλιές τον Μάιο και τα μωρά κροκοδειλάκια γεννήθηκαν στο τέλος Ιουνίου, δήλωσαν οι οικολόγοι.
Λόγω του συρρικνούμενου πληθυσμού τους στη φύση, «η εκκόλαψη 60 νέων κροκοδείλων είναι μια τεράστια ώθηση», δήλωσε ο Πάμπλο Σινόβας, ο οποίος ηγείται του προγράμματος για την προστασία της ομάδας Πανίδας & Χλωρίδας της Καμπότζης. Πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική για τις «συνεργατικές προσπάθειες διατήρησης» στις οποίες συμμετέχουν οικολόγοι, τοπικές ΜΚΟ και η κυβέρνηση της Καμπότζης.
Οι ειδικοί είχαν εκφράσει φόβους οτι θα εξαφανιστούν, μέχρι τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν ξανά στην Καμπότζη το 2000. Ο κ. Σίνοβας λέει ότι η ομάδα του συνεργάστηκε από τότε με τοπικούς αξιωματούχους για να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για την εκτροφή τους σε αιχμαλωσία πριν τα απελευθερώσει σε κατάλληλα ενδιαιτήματα στα Όρη Κάρδαμο (ή Όρη Krâvanh, μια οροσειρά στο νοτιοδυτικό τμήμα της Καμπότζης και της ανατολικής Ταϊλάνδης)
Οι φύλακες της τοπικής κοινότητας περιπολούν στα βουνά σε τακτικές βάρδιες για να εξασφαλίσουν ότι οι κροκόδειλοι είναι ασφαλείς μετά τη γέννησή τους. Από το 2012, το πρόγραμμα επέτρεψε με επιτυχία 196 κρόκους Σιαμ να επιστρέψουν στην άγρια φύση. Τον Μάιο, οι ντόπιοι ανακάλυψαν φωλιές σε μια περιοχή όπου οι κροκόδειλοι δεν είχαν απελευθερωθεί στο παρελθόν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το είδος αναπαράγεται στο φυσικό τους περιβάλλον.
Στη συνέχεια, η ομάδα διατήρησης έστειλε ανθρώπους για να βεβαιωθεί ότι οι φωλιές προστατεύονταν όλο το εικοσιτετράωρο – μέχρι να εκκολαφθούν όλα τα αυγά, με αποτέλεσμα να έρθουν στο φως 60 μωρά κροκοδειλάκια.