Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Έκανε «δώρο» τρεις νέες θέσεις επιτρόπων για την επόμενη Κομισιόν στις Ευρωομάδες

EU Commission President Ursula von der Leyen talks to media people at the World Economic Forum in Davos, Switzerland Tuesday, Jan. 17, 2023. The annual meeting of the World Economic Forum is taking place in Davos from Jan. 16 until Jan. 20, 2023. (AP Photo/Markus Schreiber)

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε ότι ένας αντιπρόεδρος της Επιτροπής θα συντονίζει τις προσπάθειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, ένα βασικό αίτημα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και της ευρωομάδας της, των ακροδεξιών Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECF).

Ανταγωνιστικότητα στο επίκεντρο

Σε μια παραχώρηση προς τη δική της πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα θα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα στην ομιλία της. Υπογράμμισε τη σημασία της κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας της, ενώ η ατζέντα για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος θα υποχωρήσει κάπως από το επίκεντρο, σε σχέση με τις προτάσεις της το 2019, όταν διεκδίκησε την πρώτη θητεία της στην Κομισιόν.

Δεσμεύσεις για το περιβάλλον

Η φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε επίσης να επεκτείνει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με έναν φιλόδοξο κλιματικό στόχο για το 2040. Το σχέδιο περιλαμβάνει προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγής μη ρυπογόνου τεχνολογίας. Πολλές αριστερές ομάδες είχαν συνδέσει την ψήφο τους υπέρ της φον ντερ Λάιεν με τη δέσμευσή της για τους υφιστάμενους κλιματικούς στόχους της ΕΕ και έναν νέο στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 90% έως το 2040.

Οικονομικές πρωτοβουλίες

Η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να πιέσει για μαζικές επενδύσεις την επόμενη πενταετία. Ανακοίνωσε ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας» που θα διοχετεύει πόρους από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το Διάστημα και από την καθαρή τεχνολογία μέχρι τη βιοτεχνολογία. Σκοπεύει επίσης να δώσει νέα ώθηση σε ένα σχέδιο δεκαετιών για τη δημιουργία μιας ένωσης κεφαλαιαγορών σε ολόκληρη την ΕΕ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ