Άσθμα: Ιδού το μυστικό – Στα βακτήρια του εντέρου κρύβεται η θεραπεία του


Άσθμα: Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας προσφέρει ελπίδες για την ανάπτυξη μιας προληπτικής θεραπείας κατά του άσθματος μέσω της χρήσης βακτηρίων του εντέρου.

Της: Έπης Τρίμη

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών στην αρχή της ζωής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος, αλλά απομόνωσαν επίσης ένα μόριο που παράγεται από τα βακτήρια του εντέρου, το ΙΡΑ, το οποίο μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμη προστασία από την ασθένεια.

Τα κύρια ευρήματα

  1. Ρόλος του ΙΡΑ: Το ΙΡΑ, μόριο που παράγεται από υγιή εντερικά βακτήρια, είναι κρίσιμο για την προστασία από το άσθμα. Η μελέτη έδειξε ότι το ΙΡΑ μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας προληπτικής θεραπείας σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, ιδιαίτερα για παιδιά υψηλού κινδύνου.
  2. Αρνητικές επιπτώσεις των αντιβιοτικών: Η χρήση αντιβιοτικών στην αρχή της ζωής μειώνει τον αριθμό των βακτηρίων που παράγουν ΙΡΑ, αυξάνοντας τον κίνδυνο άσθματος. Τα αντιβιοτικά παρεμβαίνουν στο εντερικό μικροβίωμα, προκαλώντας μακροπρόθεσμες αλλεργίες και άσθμα.
  3. Ανάπτυξη του μικροβιώματος: Η πρώιμη ζωή είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη ενός σταθερού εντερικού μικροβιώματος, το οποίο επηρεάζεται από διατροφή, γενετικό υπόβαθρο και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα βρέφη υψηλού κινδύνου για αλλεργίες και άσθμα παρουσιάζουν καθυστερημένη ωρίμανση του εντερικού μικροβιώματος.
  4. Μελέτη σε ποντίκια: Ποντίκια που έλαβαν αντιβιοτικά στην αρχή της ζωής τους ήταν πιο ευάλωτα σε αλλεργίες που διαρκούσαν μέχρι την ενήλικη ζωή τους. Ωστόσο, η χορήγηση ΙΡΑ ως συμπλήρωμα διατροφής θεράπευσε τις αλλεργίες και το άσθμα, υποδεικνύοντας την αξία του ΙΡΑ για προληπτικές θεραπείες.

Αυτή η μελέτη για το άσθμα ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη συμπληρωμάτων διατροφής που θα περιέχουν ΙΡΑ και θα μπορούσαν να χορηγούνται σε παιδιά για την πρόληψη του άσθματος και των αλλεργιών στην ενήλικη ζωή τους. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των περιπτώσεων άσθματος παγκοσμίως και να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που κινδυνεύουν από την ασθένεια.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ