Τιμολόγια ρεύματος: Οριζόντια επιδότηση για πράσινα και κίτρινα – Τι θα ισχύσει


Τιμολόγια ρεύματος: Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει σε παρεμβάσεις με σκοπό την αποφυγή περαιτέρω επιβαρύνσεων. Για τον μήνα Αύγουστο, θα δοθεί επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά με καταναλώσεις μέχρι 500 KWh, καλύπτοντας μόνο τα κυμαινόμενα (πράσινα και κίτρινα) τιμολόγια. Η επιδότηση δεν θα αφορά τα σταθερά τιμολόγια, ειδικά τα μικρής διάρκειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι το ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί από τις τιμές ρεύματος που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για τον Αύγουστο. Μετά την επιδότηση, η τιμή αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 14 και 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Για τις επιχειρήσεις, αποφασίστηκε να μην επιστραφούν οι οφειλές προηγούμενων ετών από το τέλος αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο ειδικό τιμολόγιο “Γαία”, που προσφέρει χαμηλές σταθερές τιμές για δύο χρόνια.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Επιδότηση των οικιακών τιμολογίων για τον Αύγουστο, που θα οριστικοποιηθεί ανάλογα με τις τιμές χονδρικής και των τιμολογίων του Αυγούστου. Η επιδότηση θα διατηρήσει τις τιμές στο επίπεδο του 2023 (14 – 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Θέσπιση πρόνοιας για δυνατότητα παρεμβάσεων στις τιμές σε περιπτώσεις στρεβλώσεων της αγοράς.

Οι επιχειρήσεις δεν θα επιστραφούν τις οφειλές από το ΕΤΜΕΑΡ, που εκτιμώνται σε 138 εκατομμύρια ευρώ. Οι αγρότες επίσης επωφελούνται από την απαλλαγή του ΕΤΜΕΑΡ και μπορούν να ενταχθούν στο τιμολόγιο “Γαία” με σταθερές τιμές 9-11 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την επόμενη διετία.

Η πίεση στις τιμές ρεύματος τον Ιούλιο αποδίδεται σε παράγοντες όπως ο παρατεταμένος καύσωνας, οι περιορισμένες διασυνδέσεις και η μειωμένη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω λειψυδρίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ